• Αναστάτωση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου- Αναβάλουν ογκολογική εξέταση λόγω έλλειψης φαρμάκου

  10:43 πμ, Πέμπτη 10 Ιάν 2019 10:43 πμ, Πέμπτη 10 Ιάν 2019

  Τεράστια προβλήματα στους ασθενείς και στη λειτουργία της Μονάδας PET/CT στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει προκαλέσει η διακοπή από την προμηθεύτρια εταιρία των παραδόσεων του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για την εξέταση στη Μονάδα, καθώς η προμήθεια του φαρμάκου για όλη τη χώρα γίνεται καθημερινά οδικώς, πρωί και απόγευμα, από μια εταιρία, με έδρα το Λαύριο.

  Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μια βλάβη στα μηχανήματα της προμηθεύτριας εταιρείας έχει οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής, με αποτέλεσμα από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση PET/CT να βρίσκονται «ξεκρέμαστοι». Καθημερινά ακυρώνονται περίπου 14 προγραμματισμένα ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση και πολλοί ασθενείς, κυρίως ογκολογικοί, έχουν μείνει «στον αέρα», καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα άλλης επιλογής. Η εν λόγω εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της υγείας τους, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας τους.

  «Η προμηθεύτρια εταιρεία δυστυχώς δεν μας στέλνει ραδιοφάρμακο, εξαιτίας βλάβης στα μηχανήματά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού. Το χειρότερο είναι η αγωνία που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς κάθε φορά που χαλάει το μηχάνημα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις εξετάσεις. Σήμερα, η απάντηση που λάβαμε από την προμηθεύτρια είναι ότι ‘’καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, την Πέμπτη 10/1/2019 να έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και από την Παρασκευή 11/1/2019 να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρμάκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΓΝ Παπαγεωργίου Βασίλειος Παπάς, επισημαίνοντας και πάλι την ανάγκη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στο Νοσοκομείο.

  «Ασθενείς με λέμφωμα, με καρκίνο του πνεύμονα και άλλες παθήσεις, των οποίων η θεραπευτική αγωγή, το σχήμα της χημειοθεραπείας ή χειρουργική επέμβαση, εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της εξέτασης, αναγκάζονται να περιμένουν. Έχουν αγωνία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, είναι πολύ αναστατωμένοι. Για να τους εξυπηρετήσουμε, θα πρέπει, εφόσον αντιμετωπιστεί η βλάβη της προμηθεύτριας εταιρίας και αποκατασταθεί η παραγωγή ραδιοφαρμάκου, να τους επαναπρογραμματίσουμε τα ραντεβού για τις επόμενες μέρες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», αναφέρει ο Διευθυντής του Γ’ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Γεώργιος Άρσος.

  Σύμφωνα με τον κ. Παπά, το Νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, καθώς η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου γίνεται για όλη την Ελλάδα από εταιρία με έδρα την Αττική, με πολύ υψηλό κόστος. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια τη λύση της κατασκευής στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση, ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί αυτονομία του Νοσοκομείου με καθετοποίηση της διεξαγωγής των PET/CT εξετάσεων. Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς, με τη μορφή οικονομοτεχνικής μελέτης, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Με ιδιαίτερη ανακούφιση το Νοσοκομείο δέχτηκε την ανακοίνωση της ένταξης στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» της προμήθειας του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου, καθώς υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ενδεχόμενη δωρεά θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και το Νοσοκομείο.

  Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που υπέβαλε το Νοσοκομείο, τα οφέλη που θα προκύψουν οδηγούν σε δραματική μείωση του κόστους του ραδιοφαρμάκου συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές του μονοπωλιακού ιδιώτη προμηθευτή, καθώς επίσης και σε διαθεσιμότητα και ποσότητα ραδιοφαρμάκου επαρκή για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, το κόστος εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος, που ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να αποσβεσθεί εντός τριετίας. Υπολογίζεται ότι το κόστος της κάθε δόσης ραδιοφαρμάκου θα μπορούσε να μειωθεί στα 200-250 ευρώ, δηλαδή όσο είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι σήμερα στη χώρα μας.

  Δυο λόγια για τη λειτουργία του PET/CT

  Η Μονάδα PET/CT συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και προσφοράς ποιοτικής ογκολογικής διάγνωσης στους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για μια από τις δυο μονάδες του δημόσιου τομέα, στη Βόρεια Ελλάδα, που διαθέτουν μηχάνημα ποζιτρονικής τομογραφίας για τη διενέργεια της εξέτασης PET/CT (ποζιτρονική τομογραφία), η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο με εφαρμογές στην ογκολογία και όχι μόνον. Η εξέταση είναι υψηλού κόστους, ανερχόμενου συνολικά στο ποσό των 1.142 ευρώ ανά εξέταση, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλεται στη δαπάνη του ραδιοφαρμάκου.

  Σύμφωνα με τα δεδομένα του Νοσοκομείου, την τριετία 2016- 2018, η κίνηση του PET/CT εμφανίζει κάθε χρόνο σημαντική άνοδο, φθάνοντας από 1.082 εξετάσεις, το 2016, στις 2.080, το 2018. Οι εξετάσεις αυτές συνεισέφεραν σημαντικά στη σταδιοποίηση, αξιολόγηση/καθοδήγηση της θεραπείας, ανίχνευση υποτροπών και συχνά και στην αρχική, πριν τη βιοψία, διάγνωση. Λόγω άρτιας υποδομής, ακόμη και βαρέως πάσχοντες με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εξετάστηκαν με ασφάλεια. Επιπλέον, προσφέρθηκε σημαντική εκπαίδευση στους ιατρούς και τεχνολόγους του Τμήματος αλλά και τους ακτινολόγους.

  Στο μηχάνημα διενεργούνται πλέον, κατά μέσο όρο, 10 εξετάσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Η αναμονή είναι μόλις 48 ώρες, καθώς απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα του ασθενή. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

  Πηγή: dailythess.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα