Επελαύνει η “Υπατία” – Πού χρειάζονται αλυσίδες, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας ήρθε με την “Υπατία” που σαρώνει κυρίως τα βορειοδυτικά της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, φαίνεται πως τα χιόνια σταματούν και δίνουν τη θέση τους σε βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, σήμερα αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Δείτε εδώ πού χρειάζονται αλυσίδες και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Πέθανε αβοήθητος σε αποκλεισμένο χωριό της Εύβοιας

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 72χρονος άνδρας στο χωριό Στρόπωνες της Εύβοιας, όπου το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο.

Σύμφωνα με το tvstar.gr, το βράδυ της Τρίτης ο άτυχος 72χρονος υπέστη εγκεφαλικό. Οι συγγενείς του και άλλοι κάτοικοι του χωριού έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών κανένας τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο δεν κατάφερε να στείλει επίγεια ή εναέρια βοήθεια για να σωθεί ο ηλικιωμένος.

Παρά τις προσπάθειες της συζύγου, των παιδιών και των συγχωριανών του για να τον κρατήσουν στη ζωή ο άτυχος άνδρας πέθανε σήμερα τα ξημερώματα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τους έντονα, αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέβει, αλλά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, 5-7 μποφόρ και βαθμιαία 8 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο τοπικά από το μεσημέρι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Το χιόνι έχει καλύψει την Εθνική Οδό, λίγο πριν από την Καβάλα, στα διόδια της Μουσθένης.

Κλειστά και την Πέμπτη σχολικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα

Αρκετά σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη λόγω της κακοκαιρίας, ενώ σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. ΟΙΚ. 29/ 9-1-2019 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (του νομού Θεσσαλονίκης) θα παραμείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή και ιδιαιτέρως των χαμηλών θερμοκρασιών (παγετός), ειδικά τις πρωινές ώρες. Η απόφαση αναλόγως των καιρικών συνθηκών θα επαναπροσδιοριστεί.

Κλειστά τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Έπειτα από συνεννόηση της διευθύνουσας, του Εφετείου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναστέλλονται με πράξη του υπουργού οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, αύριο 10 Ιανουαρίου 2019, λόγω πρόληψης τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων σε αυτές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εξαιρείται η εκδίκαση υποθέσεων κακουργημάτων με κατηγορούμενο, προσωρινά κρατούμενο που έχει μεταχθεί.

Από τη σφοδρή χιονόπτωση πάγωσε ακόμη και η λίμνη της Καστοριάς όπως φαίνεται στις εντυπωσιακές φωτογραφίες του fouit.gr.

Επίσης, σφοδρήείναι η χιονόπτωση που έφερε η “Υπατία” και στην Καβάλα.

Αναγνώστης του enikos.gr έστειλε φωτογραφίες από το χωριό Σταυρός – Αμυγδαλεώνος που είναι 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καβάλας και “συλλαμβάνει” όλο το μαγευτικό τοπίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr, thestival.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ