Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε στη διαχείριση των απορριμμάτων

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο Δρ. Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος.

«Είμαστε στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης των 28 στη διαχείριση και την εκτροπή των απορριμάτων από την ταφή. Περίπου 20% είναι η εκτροπή από την ταφή με διάφορους τρόπους και 80% περίπου ταφή. Είναι μία πάρα πολύ άσχημη εικόνα», δήλωσε ο κ. Κυρκίτσος.

Όπως τόνισε ο κ. Κυρκίτσος «ακολουθούνται διάφοροι τρόποι αποκομιδής και εκτροπής των σκουπιδιών εμείς ακολουθούμε έναν από τους παραδοσιακούς, τους παλιούς τρόπους που είναι οι κάδοι και είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να τα διαχειριστεί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι κάνουμε λάθος, και εμείς ως κοινωνία πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ότι πρέπει να κάνουμε πρόληψη, να συμμετέχουμε στην ανακύκλωση, να δούμε πως γίνεται σωστά η ανακύκλωση και οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι οποίοι δεν είναι σκουπιδιάρηδες αλλά διαχειριστές υλικών που πρέπει να δουν σοβαρά το ρόλο τους και πρέπει να επενδύσουν στη διαλογή και σωστή αποκομιδή».

«Πρέπει όλοι να επανατοποθετήσουμε τη στάση μας αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στο θέμα των σκουπιδιών. Είμαστε πολύ πίσω και ο καθένας προσπαθεί να χρεώσει τον κακό που έχει γίνει στους άλλους. Όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αν θέλουμε να το αλλάξουμε», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Κυρκίτσος τόνισε ότι «στο εξωτερικό εφαρμόζονται άλλοι τρόποι όπως “το πληρώνω όσα πετάω” που δίνει κίνητρα στους δημότες για να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Πρέπει να δούμε τέτοια εργαλεία. ”Το πληρώνω όσα πετάω” το έχουμε προτείνει πολλά χρόνια στην πολιτεία , όλοι το συζητούν, όλοι το δέχονται, όλοι βλέπουν ότι το κάνουν όλες οι χώρες αλλά δυστυχώς θέλουν να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση που να το επιτρέπει γιατί αυτή τη στιγμή απαγορεύεται».

«Η πολιτεία πρέπει να δει τα νομοθετικά και διαχειριστικά κενά και να ενημερώσει. Να ενημερωθούμε όλοι, πόρτα – πόρτα ενημέρωση είναι η καλύτερη ενημέρωση», κατέληξε λέγοντας ο κ. Κυρκίτσος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ