Κορονοϊός: 6 νέα μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown

Στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown όπως η καθημερινή διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους, η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και περιορισμοί σε μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΤΖ. ΚΡΙΘΑΡΑ, ΚΩΝ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ

Ενα πακέτο μέτρων, που στόχο έχουν να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών μεγεθών, εξετάζει ενόψει και των Χριστουγέννων το κυβερνητικό επιτελείο.

Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καθολικό lockdown, στο μικροσκόπιο μπαίνουν εκ νέου οι ανεμβολίαστοι, στην περίπτωση που θα πρέπει να αποφασιστούν και νέοι περιορισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μίνι lockdown των ανεμβολίαστων και μετά, τα ραντεβού τόσο για την πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού όσο και για την τρίτη δόση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και επιδίωξη είναι να συνεχιστούν σε αυτόν τον ρυθμό. Σε αυτό το πλαίσιο -και παρότι το δεύτερο πακέτο μέτρων για τους ανεμβολίαστους είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα- εξετάζεται ακόμα ένα οπλοστάσιο μέτρων, στο ενδεχόμενο που τα κρούσματα αυξηθούν και πιεστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των ειδικών έχουν συζητήσει μια σειρά από μέτρα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο. Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν τα μαθηματικά μοντέλα και το πότε μπορεί να υπάρξει κορύφωση του τέταρτου κύματος, ενώ στον όλο σχεδιασμό σημαντικό ρόλο έχει και η περίοδος των εορτών, με γνώμονα να λειτουργήσουν το εμπόριο και η αγορά συνολικά, ενώ είναι σαφές ότι τυχόν νέα μέτρα δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους, αλλά μόνο όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται.

Lockdown μετρα

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής μέτρα:

– Για να μπορούν να επισκεφθούν οι ανεμβολίαστοι οποιονδήποτε χώρο που απαιτεί αρνητικό τεστ, αυτό το τεστ να είναι της ίδιας ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος κόπος αλλά και περισσότερα έξοδα για κάθε ανεμβολίαστο, αφού το κόστος επιβαρύνει τον ίδιο.

-Η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και των καφέ. Σήμερα μπορούν να καθίσουν σε εξωτερικούς χώρους, αρκεί να έχουν αρνητικό τεστ. Πάντως, αν επιλεγεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε ίσως χρειαστεί το κράτος να ενισχύσει εκ νέου τον συγκεκριμένο κλάδο.

-Ενα ενδιάμεσο μέτρο είναι να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ η εστίαση, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και οι χώροι ψυχαγωγίας, δηλαδή να αλλάξει το ωράριο. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αφού θα αφορά και τους εμβολιασμένους.

-Η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τους ανεμβολίαστους, αν αφορά λόγους αναψυχής. Ετσι, ενόψει της εορταστικής περιόδου και της μετακίνησης ολόκληρων οικογενειών στις γενέτειρές τους ή ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η διέλευση σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Το μέτρο αυτό έπεσε στο τραπέζι τα τελευταία 24ωρα, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος τουλάχιστον στα διόδια, στα λιμάνια, στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και στα αεροδρόμια.

-Φυσικά, πάντα υπάρχει η σύσταση για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική.

– Πέρα από τα παραπάνω, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να συνδεθεί η τρίτη δόση με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, με το μέτρο να αφορά όχι μόνο τους πολίτες 60 ετών και άνω αλλά και μικρότερες ηλικίες, όπως αποφάσισε η Γαλλία. Οπως είναι γνωστό, οι 60 ετών και άνω πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τις 13 Δεκεμβρίου για να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό τους, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση. Στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση το μέτρο αυτό να αφορά και τα πιστοποιητικά πολιτών νεότερων ηλικιών που ολοκληρώνουν, βέβαια, το επτάμηνο σε ημερομηνίες μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ