• Την επιβολή μεγαλύτερης ποινής σε επίορκο τελωνειακό ζητεί η Μαρία Παπασπύρου

  7:59 μμ, Δευτέρα 12 Μάρ 2018 7:59 μμ, Δευτέρα 12 Μάρ 2018

  Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή απ' αυτή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών που επιβλήθηκε σε εφοριακό υπάλληλο για παράβαση καθήκοντος. Ειδικότερα, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε σε εφοριακό υπάλληλο την ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, για χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή για Δημόσιο υπάλληλο διαγωγή εντός υπηρεσίας, για παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος και για πρόκληση βλάβης στα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

  Όπως αναφέρει η Μαρία Παπασπύρου, τη διετία 2011-2012 ο επίμαχος εφοριακός προέβη στην έκδοση τουλάχιστον 122 αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ακόμη και από άλλες Δ.Ο.Υ. εκτός από αυτήν που υπηρετούσε.

  Για τη χορήγηση των ΑΦΕ ξεπερνούσε τη φραγή που είχε το μηχανογραφικό σύστημα, τοποθετώντας στο σημείο των προϋποθέσεων τις οποίες είχε ορίσει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. για τη χορήγησή τους, πέντε μηδενικά ή πέντε τελείες. Δηλαδή, εμφανιζόταν ότι πριν χορηγηθεί στον φορολογούμενο το ΑΦΕ είχε υποβληθεί σε έλεγχο για το εάν είχε οποιαδήποτε χρέος και ο έλεγχος έδειξε ότι δεν υπάρχει.

  Ο εφοριακός καταδικάστηκε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 10 μηνών, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

  Αρχικά το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο τού επέβαλε την ποινή της στέρησης αποδοχών 10 μηνών και η Μαρία Παπασπύρου υπέβαλε ένσταση επικαλούμενη ότι η εν λόγω πειθαρχική ποινή είναι αναιτιολόγητα επιεικής. Στη συνέχεια το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο μετέβαλε την ποινή σε προσωρινή παύση 6 μηνών.

  Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών είναι δυσανάλογα επιεικής σε σχέση με τις πράξεις του, καθώς μάλιστα από τις κατ' επανάληψη ενέργειες του, υπήρξε οικονομική βλάβη στο κράτος λόγω της αποστέρησης εσόδων που δικαιούταν να λάβει, ενώ η επιεικής ποινή επιβλήθηκε χωρίς να συντρέχει κανένα ελαφρυντικό στοιχείο στο πρόσωπο του εφοριακού.

  Ακόμη, η Μαρία Παπασπύρου ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να επιβληθεί σε βάρος του εφοριακού η πειθαρχική ποινή «της οριστικής παύσης ή οιαδήποτε ποινή κρίνει το ίδιο ως προσήκουσα».

  Πηγή: enikonomia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα