Σε δίκη οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο – Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας”

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». Οι Αρχές ελέγχουν και τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, είπε ότι το όλο θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογο του, κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωση του αναφέρει «περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Επικοινωνία Θανάση Παφίλη με Φώτη Κουβέλη

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ