Νέο σύστημα εξέτασης υποψήφιων οδηγών από την 1 Μαΐου 2018

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στη Βουλή και πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 219 ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών θα είναι περισσότερο αξιόπιστος και αξιοκρατικός με τη χρήση διαδικτυακών και τεχνολογικών μέσων από την 1η Μαΐου 2018.

Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι: «Για τη διασφάλιση της συνέχειας της εκτέλεσης του έργου της δοκιμασίας των προσόντων και της συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, την εξυπηρέτηση των υποψηφίων, την προάσπιση της οδικής ασφάλειας, τη διαφύλαξη των εσόδων του Κράτους, και μέχρι την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς διενέργειας εξετάσεων, το οποίο αποσκοπεί στον πλήρη, αξιόπιστο και αξιοκρατικό έλεγχο των ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών και οδηγών μέσω ανέπαφων μηχανισμών, ήτοι με τη χρήση διαδικτυακών και τεχνολογικών μέσων, προβλέπεται μέχρι την 30η Απριλίου 2018, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, η εξακολούθηση της διενέργειας του έργου αυτού, όπως πραγματοποιείτο μέχρι την 31.12.2017, συνακολούθως, δε, το σύστημα αμοιβής στους εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών, και στα ελεγκτικά όργανα του εν λόγω έργου (Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε.). Με την προτεινόμενη διάταξη, από την 30η Απριλίου το έργο θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από την νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση.

Επίσης το άρθρο 219 στο πολυνομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η προθεσμία του άρθρου 31 του ν. 4474/17 (Α’ 80) περί προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις, παρατείνεται έως την 30η Απριλίου 2018 και στους υπαλλήλους- εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών θα καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, όπως αυτή έχει καθορισθεί στην κ.υ.α. 75186/10428/15-11-2016 (Β’ 4080)».

Ανήσυχος ο κλάδος των εκπαιδευτών οδήγησης

Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο κλάδος των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών και μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής πως κανείς δεν γνωρίζει πως θα γίνουν οι νέες εξετάσεις.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν ότι: «Με ιδιαίτερη ανησυχία, παρακολουθούμε και φέτος, την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης -και ιδιαίτερα του Υπουργείου Μεταφορών- στο ζήτημα της συνέχισης των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, οι οποίες σταματούν τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς κανείς να ξέρει αν και πότε θα συνεχιστούν.

Παρά τις εξαγγελίες και τις μεγαλοστομίες των αρμοδίων, όχι μόνο δεν άλλαξε το πανάθλιο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, αλλά συνεχίζει να ταλαιπωρεί υποψηφίους και εκπαιδευτές, αφενός με την ύπαρξή του και μόνο και αφετέρου με την παύση των εξετάσεων στο τέλος του χρόνου, μετά και την λήξη της παράτασης που είχε δοθεί προ εξαμήνου, στην παράταση που είχε δοθεί προ δωδεκαμήνου!

Από παράταση σε παράταση, η πιστοποίηση των υποψηφίων οδηγών άγεται και φέρεται ως μία πράξη ανάξια, και αναγκαία μόνο για ένα επιπλέον επίδομα που θα συμπληρώνει τον μνημονιακό μισθό των υπαλλήλων εξεταστών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος εκπαίδευσης – εξέτασης υποψηφίων οδηγών και την αντικατάστασή του με ένα νέο τρόπο πιστοποίησης, που θα στοχεύει στην ανάδειξη της πραγματικότητας. Μια μέθοδο που θα αποδεικνύει τις πραγματικές γνώσεις του υποψηφίου (και όχι τον επιτηδευμένο εξευτελισμό της προσωπικότητάς του) και που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης Κοινωνίας της Κυκλοφορίας, όπως αυτές ορίζονται από την αναγκαιότητα της Οδικής Ασφάλειας.

Καλούμε το Υπουργείο Μεταφορών να σταματήσει επιτέλους να παίζει με το θέμα των εξετάσεων, συντηρώντας και εξελίσσοντας τοιουτοτρόπως τη διαφθορά που μαστίζει το χώρο, και φυσικά αποδυναμώνοντας την οποιαδήποτε προσπάθεια για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.»

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ