Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας στον Realfm 97,8 για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη 2” αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Γιάννης Χατζηανέστης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το βασικό στοιχείο που ακόμα δεν το ξέρουμε, είναι πόση ποσότητα πετρελαίου έχει διαρρεύσει. Εάν η ποσότητα είναι όλο το φορτίο του πλοίου, προφανώς το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα υπάρχει έντονη επιβάρυνση. Εάν όμως έχει σφραγιστεί εγκαίρως και η ποσότητα που έχει διαρρεύσει είναι σχετικά μικρή το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο σοβαρό” είπε ο κ. Χατζηανέστης και πρόσθεσε:

“Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι διαδικασίες καθαρισμού και βέβαια εξαρτάται από τις συνθήκες του καιρού…Υπάρχει άμεση επιβάρυνση στα σημεία που έχει πάει η πετρελαιοκηλίδα, που τη βλέπουμε με το μάτι, και υπάρχει και μία πιο μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επιβάρυνση που θα γίνει αργότερα, εάν οι υδρογονάνθρακες του πετρελαίου φτάσουν στο ίζημα, μπουν στην τροφική αλυσίδα και γίνουν διάφορες διεργασίες που συμβαίνουν στη θάλασσα. Αυτό θα το δούμε 100% μέσα από μετρήσεις που προγραμματίζουμε να ξεκινήσουμε την επόμενη εβδομάδα”.

“Σε ότι αφορά την κολύμβηση στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν εμφανή ίχνη οπτικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε ότι αφορά την τροφική αλυσίδα, δεν περνάει τόσο άμεσα, θέλει κάποιο διάστημα μέχρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες… Περίπου σε ένα μήνα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα, οπότε θα μπορούμε να πούμε πιο υπεύθυνα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι” σημείωσε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

Ακούστε το ηχητικό:

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ