Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο υπολογίζεται 35 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Μετά τον ισχυρό σεισμό σημειώθηκε νέος σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 3,6, 3,2 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια στο χωριό Βρίσα και στο Πλωμάρι καθώς και καταρρεύσεις σε ακατοίκητα κτίσματα.

Ο δήμαρχος Λέσβου στο enikos.gr για τον σεισμό

Σε επικοινωνία που είχε το enikos.gr με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγο στα ανοιχτά του νησιού.

Ο κ. Γαληνός ανέφερε ότι με την έως τώρα εικόνα που έχει, έχουν πέσει μερικές σοβάδες στο παλαιό δημαρχείο, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Ο δήμαρχος Λέσβου σημείωσε ότι όλος ο μηχανισμός του δήμου είναι στους δρόμους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραυματίες και ποιες είναι οι υλικές ζημιές.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας στο enikos.gr για τον σεισμό στη Λέσβο

Για τον σεισμό που ταρακούνησε νωρίτερα τη Λέσβο μίλησε στο enikos.gr o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

“Είναι συνηθισμένο για τον ελλαδικό χώρο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ” δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.

Όπως λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο enikos.gr, o σεισμός εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου και ήταν επιφανειακός.

Πρόσθεσε επίσης ότι έπειτα από έναν σεισμό 6 Ρίχτερ είναι λογικό να υπάρχει μετασεισμική ακολουθία. “Παρακολουθούμε το φαινόμενο, ήδη έχουν σημειωθεί δύο μετασεισμοί, 4,6 και 3,6 Ρίχτερ” επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας.

Λέκκας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό

“Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να δούμε έναν μεγαλύτερο σεισμό”, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

“Είμαστε σε διαδικασία εξέλιξης του φαινόμενου και αναμένεται να έχει συνέχεια λόγω του μικρού εστιακού βάθους του μεγάλου σεισμού”, είπε επίσης ο κ. Λέκκας, ο οποίος σε ερώτηση αν τα 6,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: “Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό”.

Επίσης, προέτρεψε τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους αν έχουν μικροβλάβες και ρωγμές.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ