Αυτό είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και το δίνει η φύση

Οι ξηροί καρποί, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο εξωτικοί, αποτελούν ίσως μια από τις πιο υποτιμημένες τροφές, παρά την υψηλή διατροφική τους αξία, αφού δίνουν στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες σε θρεπτικά στοιχεία, βοηθώντας τον να «χτίσει» τις άμυνες του.

Μια ποικιλία που ξεχωρίζει είναι τα κάσιους, τα οποία προέρχονται από το δέντρο κάσιους (Anacardium occidentale) και φυτρώνουν κολλημένα σε ένα «φρούτο».

Είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ανόργανα συστατικά , όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος.

Στις ευεργετικές τους ιδιότητες ανήκει και η ενίσχυση της καλής υγείας της καρδιάς, γιατί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και μάλιστα με τη μορφή του ελαϊκού οξέος.

Το μαγνήσιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλει στην ενδυνάμωση των οστών, διατηρώντας παράλληλα τα αιμοφόρα αγγεία και τους μυς σε χαλαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες, τα κάσιους προστατεύουν και τα μάτια, λόγω της περιεκτικότητας τους σε μια χρωστική ουσία που ονομάζεται ζεαξανθίνη, η οποία απορροφάται άμεσα από τον αμφιβληστροειδή και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που με τη σειρά του εμποδίζει τις βλαβερές ακτίνες UV. Μικρές ποσότητες αυτής της ουσίας βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Επίσης, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πέψη, τότε δεν έχετε παρά να τα προτιμήσετε, γιατί βοηθούν στην δημιουργία, την ανάπτυξη και τη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων.

Τα κάσιους αν και έχουν λίπη, περιέχουν καλή χοληστερόλη, προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες και ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Το λάδι των νόστιμων αυτών ξηρών καρπών είναι πηγή σεληνίου, ψευδάργυρου, μαγνησίου, σιδήρου και φωσφόρου, δηλαδή μετάλλων που κάνουν καλό στο δέρμα όχι μόνο ως προς τη λαμπερή του εμφάνιση, αλλά και την υγεία του, αφού προλαμβάνουν τον καρκίνο.

Ακόμη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τόσο τα κάσιους όσο και το λάδι τους, εξασφαλίζουν την υγιή εικόνα των μαλλιών και το χρώμα τους, χάρη στο χαλκό που περιέχουν, ο οποίος βοηθάει στην παραγωγή μελανίνης.

Τελευταίο και πολύ βασικό αυτοί οι ξηροί καρποί θεωρούνται φυσικά αντικαταθλιπτικά, αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενός αμινοξέος, της L-τρυπτοφάνης, μίας ουσίας που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, του σημαντικού νευροδιαβιβαστή που έχει να κάνει με το αίσθημα χαράς.

Πηγή: bovary.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ