5 “θησαυροί” στο φαρμακείο του σπιτιού σας

Αν νομίζατε ότι το φαρμακείο του σπιτιού σας είναι εξοπλισμένο μόνο με τα βασικά, κάνετε λάθος. Αυτά τα 5 σκευάσματα σας βοηθούν να θεραπεύσετε παραπάνω από μία «πληγές».

Άνοιξε η μύτη σας; Καήκατε από τον ήλιο; Είναι γεγονός ότι οι μικροτραυματισμοί προκύπτουν συχνά στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, δε χρειάζεται να γίνεται θαμώνας του φαρμακείου της γειτονιάς. Φτάνει ένα στοιχειωδώς εξοπλισμένο φαρμακείο στο σπίτι και μια καλά «ενημερωμένη» κουζίνα, για να βρείτε τη σωστή θεραπεία για όλα τα μικρoπροβλήματα υγείας. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για την περιποίηση της επιδερμίδας και την καθημερινή υγιεινή σας έχουν πολλαπλές χρήσεις. Δείτε τις!

Θησαυρός στο φαρμακείο: Στοματικό διάλυμα

Συνήθως το προορίζετε για: Καθαρή αναπνοή. Και οι δύο τύποι στοματικών διαλυμάτων -με ή χωρίς αλκοόλη- έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να μειώσουν τον αριθμό των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας.

Δεύτερη χρήση: Προλαμβάνει το «πόδι του αθλητή». Η αλκοόλη που περιέχει συμβάλλει στην πρόληψη των μυκητιάσεων στα πόδια. Χρησιμοποιήστε το σαν αντισηπτικό για τα δάχτυλα και τα νύχια των ποδιών σας. Για να προλάβετε την εμφάνιση του «ποδιού του αθλητή», δεν έχετε παρά να μουσκέψετε μια μπάλα από βαμβάκι στο στοματικό διάλυμα και να περάσετε με αυτό τα δάχτυλα των ποδιών σας μετά από το καθημερινό μπάνιο σας.

Θησαυρός στο φαρμακείο: Μαγειρική σόδα

Συνήθως την προορίζετε για: Λεύκανση των δοντιών. Δεν είναι λίγοι οι οδοντίατροι που συνιστούν μια φορά στο τόσο να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια πάστα από νερό και μαγειρική σόδα, προκειμένου να απομακρύνετε τους επιφανειακούς λεκέδες από το σμάλτο και να τα κάνετε πιο λευκά κι αστραφτερά. Παράλληλα, η μαγειρική σόδα προλαμβάνει την κακοσμία του στόματος και το σχηματισμό πλάκας στη βάση των δοντιών. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική οδοντόκρεμα.

Δεύτερη χρήση: Καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα. Η σόδα είναι μία ήπια αλκαλική ένωση που μπορεί να εξισορροπήσει το pH του δέρματος. Έτσι, μπορεί να κατευνάσει την όποια φλεγμονή έχει δημιουργηθεί στην επιδερμίδα και, παράλληλα, να καταπραΰνει τον πόνο που προκαλεί. Συγκεκριμένα, αν την χρησιμοποιήσετε τοπικά, η μαγειρική σόδα μπορεί να αμβλύνει τον πόνο που προκαλούν τα εγκαύματα από τον ήλιο, αλλά και να ηρεμήσει τον κνησμό που προξενούν τα εκζέματα ή η επαφή με φυτικούς ιστούς (π.χ. κισσός). Για άμεση ανακούφιση του πόνου, διαλύστε 1 φλ. σόδα σε μια λεκάνη με νερό και κάντε υδατόλουτρο για 15-30 λεπτά.

Θησαυρός στο φαρμακείο: Γιαούρτι

Συνήθως το προορίζετε για: Καλύτερη πέψη. Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει βοηθούν στην πέψη των τροφών και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Δεύτερη χρήση: Προστατεύει από την ουλίτιδα. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Kyushu της Ιαπωνίας, οι ενήλικες που καταναλώνουν 55 γρ. γιαουρτιού την ημέρα, εμφανίζουν λιγότερα περιοδοντικά προβλήματα απ’ όσους δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Κι αυτό γιατί το γαλακτικό οξύ που περιέχει το γιαούρτι προστατεύει τα ούλα από τα βακτήρια που προκαλούν αυτή τη χρόνια πάθηση.

Θησαυρός στο φαρμακείο: Αμαμηλίς (Hamamelis virginiana)

Συνήθως την προορίζετε για: Θεραπεία της ακμής. Είναι ευεργετική για όσους θέλουν να εξαφανίσουν τις ουλές της ακμής από το πρόσωπό τους. Επιπλέον, έχει αντιβακτηριακές και αναγεννητικές για το δέρμα ιδιότητες.

Δεύτερη χρήση: Καταπολεμά τις αιμορροΐδες. Η αμαμηλίς είναι ένα φυσικό συσταλτικό. Συγκεκριμένα, η δράση του έγκειται στο να επαναφέρει τα αγγεία του αίματος στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Για αυτό τον λόγο, λοιπόν, περιέχεται σε αρκετά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Προτού το δοκιμάσετε, αναμίξτε το με λίγη βαζελίνη για να ενισχύσετε την ενυδάτωση της περιοχής. Γιατί; Η αμαμηλίδα μπορεί να ξηράνει το δέρμα.

Θησαυρός στο φαρμακείο: Αλόη βέρα

Συνήθως την προορίζετε για: Εγκαύματα. Η τοπική εφαρμογή αλόης σε εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού, επιταχύνει την επούλωση.

Δεύτερη χρήση: Επουλώνει τις άφθες. Η αλόη βέρα περιέχει βιταμίνες και αμινοξέα που ενισχύουν την ανάπλαση των κατεστραμμένων δερματικών ιστών. Μάλιστα, πολλές από τις ενώσεις που περιέχει η αλόη βέρα ενεργούν συνδυαστικά για να αντιμετωπίσουν τις φλεγμονές και να ανακουφίσουν τον πόνο.

 

Πηγή: spirossoulis.com

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Άραβας που έγινε… Μπολτ για χάρη της καμήλας – ΒΙΝΤΕΟ

Είναι πραγματική η γέφυρα “εφιάλτης”; – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ