Μικροένταση στη Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση πορείας και προσαγωγές – ΒΙΝΤΕΟ

Μικροένταση επικράτησε μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, 20 άτομα που ήταν στις παρυφές της πορείας, συγκρούστηκαν με ομάδα ατόμων, πιθανόν του αντιεξουσιαστικού χώρου, στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Μόδη στη Θεσσαλονίκ��.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, προχώρησαν σε προσαγωγές.

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας και αφού προηγήθηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο στο μνημείο των Ποντίων, ο κεντρικός ομιλητής, ο Τούρκος ακτιβιστής και ακαδημαϊκός, Σαϊτ Τσετίνογλου, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της δεύτερης δεκαετίας του 20αι. κατά την οποία συντελέσθηκαν οι διωγμοί και οι σφαγές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και στις αναφορές ξένων διπλωματών, αλλά και τούρκων αξιωματούχων που υπήρξαν μάρτυρες των θηριωδιών, και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Αυτά που συνέβησαν στον Πόντο αυτά τα δέκα χρόνια, τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για τον ορισμό της γενοκτονίας . Με λίγα λόγια αυτά που συνέβησαν από το 1913 μέχρι το 1922 ταυτίζονται πλήρως με τον όρο γενοκτονία. Η χαριστική βολή στον Πόντο δίνεται με την απόφαση ανταλλαγής πληθυσμών στη Λωζάννη».

Την ενεργότερη στήριξη της πολιτείας στην προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΗΣΥΠΕ), Γιώργος Παρχαρίδης, καθώς και τη συστράτευση όλης της ελληνικής διασποράς σε αυτό το σκοπό. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που συναντά το αίτημα για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων και από διεθνείς προσωπικότητες, γνώστες της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, αλλά και από αρκετούς ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία. Ακολούθησε πορεία ως το τουρκικό προξενείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: thestival.gr

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Μήνυση από τον Τζιτζικώστα για την Ειδομένη

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ