“Να ανοίξουν τα σύνορα” το μήνυμα των προσφύγων της Ειδομένης στους ισχυρούς της Ευρώπης

«Να ανοίξουν τα σύνορα», αυτό είναι το μόνο που ζητάνε από τη Σύνοδο Κορυφής, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Αν και ελάχιστοι είναι πληροφορημένοι για το τι διακυβεύεται στις Βρυξέλλες, αδιαφορούν για την πολιτική στο θέμα του προσφυγικού και ζητούν να αρθεί αυτό που τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους: το κλείσιμο των συνόρων.

Άλλωστε, από σήμερα νωρίς το πρωί, οι αρχές των Σκοπίων δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ κρατούν κλειστή και τη σιδηροδρομική γραμμή. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι πλέον δεν δέχονται πρόσφυγες από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, δεν γίνονται δεκτοί Σύροι από το Καμισλί, τη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς και από το κέντρο της Χομς. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος σε Ιρακινούς από τη Βαγδάτη, την Ντιάλα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Μέρα με τη μέρα πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις. Γνωρίζοντας πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν στην περιοχή, προετοιμάζουν πρόχειρα καταλύματα για πολυήμερη διαμονή. Προσπαθούν να τα «θωρακιστούν» με κουβέρτες, έχουν αναμμένη έξω από τις σκηνές μια μικρή φωτιά, όπου μαζεύονται οι οικογένειες, βράζουν τσάι, μαγειρεύουν ό,τι μπορούν να αγοράσουν με τα λιγοστά χρήματα που τους απομένουν και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις εξωτερικές συνθήκες διαβίωσης.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για προσωρινή στέγαση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιουργούν ένα ακόμα σημείο στον καταυλισμό με σκηνές και τουαλέτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, θα τοποθετηθούν άλλες 4 μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μία αλλά θα χρειαστούν και άλλες χημικές τουαλέτες αφού οι συνολικά 180 που έχουν τοποθετηθεί, δεν επαρκούν.

 «Ο καταυλισμός σχεδιάστηκε για 2500 ανθρώπους και τώρα έχει γιγαντωθεί» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης.

36.419 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ