• Αυτά αναφέρει το πόρισμα για την τραγωδία στο Δαφνί

  4:49 μμ, Παρασκευή 02 Οκτ 2015 4:49 μμ, Παρασκευή 02 Οκτ 2015

  Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σχετικά με την φωτιά στο Δαφνί στις 4 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις τρόφιμοι.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

  • Στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την αναρμοδιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα καθήκοντα της φύλαξης των ασθενών του άρθρου 69.

  • Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ληφθεί στο ΨΝΑ τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρά οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό να αντιμετωπισθεί η επικινδυνότητα του ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά.

  • Επιβάλλεται η συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη «ακαταλόγιστων» εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον από αναρμόδιο, μη φυλακτικό προσωπικό.

  Στο πόρισμα καταγράφονται και οι προτάσεις των επιθεωρητών

  • Ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού στο Σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ».

  • Σύσταση Ομάδας Εργασίας των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με συγκεκριμένο χρόνο περάτωσης των εργασιών της, και αντικείμενο την αυστηρή διευκρίνιση και διάκριση του φυλακτικού από του θεραπευτικού πλαισίου μεταχείρισης των ακαταλόγιστων εγκληματιών του άρθρου 69 και την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση των π��οβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

  • Το Υπουργείο Υγείας και το ΨΝΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς του εν λόγω ασθενή σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο δεν έχει φυλακτικές αρμοδιότητες.

  Σημειώνεται ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής επισκέφθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρη Πλουμπίδη και τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θωμά Υφαντή. Ο Υπουργός, αφού επισκέφθηκε όλους τους χώρους του ΨΝΑ, συζήτησε με τους εκτελούντες χρέη διοίκησης και τους εργαζόμενους για τα τρέχοντα προβλήματα αλλά και τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο.

  Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου είναι η προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση των ψυχιατρικών Τομέων με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης, την διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος με τη δημιουργία ενδιάμεσων Τομεακών Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας αλλά και την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας η οποία θα στηρίζεται στο κοινοτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών και στην ανάπτυξη δικτύων, καθώς οι ενέργειες αυτές αποτελούν τη βάση για την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε πως το ΨΝΑ συμπεριλαμβάνεται στα νοσοκομεία τα οποία θα ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις επικείμενες προσλήψεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ψυχιατρικών δομών της χώρας.

  Για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασθενών και της ασφάλειας του προσωπικού, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η σύσταση επιτροπής για την άμεση εκπόνηση πρότασης αναθεώρησης του νόμου που αφορά στην ακούσια νοσηλεία καθώς και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη νοσηλεία ασθενών υπό το άρθρο 69. Στόχος, η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και η επανένταξη των ασθενών, η προστασία των δικαιωμάτων τους και η κατοχύρωση ενός ασφαλούς και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος.

  Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο, εκπονεί ήδη νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών στην επικράτεια, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΨΝΑ είναι κοινά στις περισσότερες ψυχιατρικές δομές της χώρας και πως η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνολική και συνεκτική προσέγγιση, εάν θέλουμε να ολοκληρωθεί με σταθερά βήματα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ο μετασχηματισμός του ασύλου.

  Διαβάστε επίσης

  Σοκ από την τραγωδία στο Δαφνί - Όλο το ρεπορτάζ για τους νεκρούς στο ψυχιατρικό νοσοκομείο

  Εικόνες σοκ από την πυρκαγιά στο Δαφνί – ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα