ΦΩΤΟ-Συγκλονίζουν οι Καρυάτιδες – Μεγαλώνει η αγωνία

ΦΩΤΟ-Συγκλονίζουν οι Καρυάτιδες – Μεγαλώνει η αγωνία

Η αρχαιολογική σκαπάνη που “σκαλίζει” απαλά τον μεγαλειώδη τύμβο της Αμφίπολης, έφερε στο φως ολόσωμες τις δύο Καρυάτιδες που δεσπόζουν στη δεύτερη είσοδο του τάφου.

Πτυχώσεις υψηλής αισθητικής φέρουν οι χιτώνες των δύο Καρυάτιδων και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό συναινεί στην άποψη ότι ο «ένοικος» ή οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου ανήκαν στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, οι Καρυάτιδες από την εξωτερική τους πλευρά φαίνεται να ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους.

Μέρα με την ημέρα, η αγωνία μεγαλώνει για την πορεία της ανασκαφής και σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στην Αμφίπολη προκειμένου οι αρχαιολόγοι να εξετάσουν τον τρόπο που θα εισέλθουν στον τρίτο και πιθανότατα τελευταίο θάλαμο του ταφικού μνημείου, ο οποίος θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού.

Ακόμα, χθες προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Παράλληλα αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ