ΦΩΤΟ-Ισοπέδωσαν το αρχαίο μονοπάτι της Νάξου

Ισοπέδωσαν το αρχαίο μονοπάτι της Νάξου

Είναι αδύνατον να συλλάβει ανθρώπινος νους την τεράστια πολιτισμική καταστροφή που προκάλεσε στη Νάξο ιδιώτης σε μήκος τουλάχιστον 500 μέτρων στο σημαντικότατο, όχι μόνο για τη Νάξο, αλλά και για τις Κυκλάδες, σηματοδοτημένο και χαρακτηρισμένο αρχαίο μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Μαρίνα Δανακού και φτάνει στην κορυφή του όρους Ζα!

Η …ισοπέδωση ξεκίνησε στις  9/5 το πρωί όταν μπουλντόζα έκανε διάνοιξη(!) στο αρχαίο μονοπάτι και δεν σταμάτησε παρά μόνο για λίγες ώρες, παρ’ ότι ιδιοκτήτες παρακείμενων κτημάτων κατήγγειλαν το γεγονός στην Αστυνομία…

Οι εργασίες διεκόπησαν μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, όμως, το “έγκλημα” κατά περίεργο τρόπο, σαν να μη συνέβη τίποτα, επαναλήφθηκε την επομένη, οπότε και συνεχίστηκε η διάνοιξη!

Το αρχαίο πλακόστρωτο και πλευρικές λιθοδομές καταστράφηκαν!

Το έγκλημα πολιτισμού, γνωστοποιήθηκε ανωνύμως σε υπηρεσία της Περιφέρειας, το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο και αμέσως ενημερώθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, που διέταξε παύση εργασιών.

Εν τω μεταξύ, υπάλληλος από το Τμήμα της Σύρου ήλθε εσπευσμένα στη Νάξο για να πιστοποιήσει ιδίοις όμμασι το έγκλημα. Η αρχαία επιγραφή με την αναφορά «όρος Διός Μηλωσίου», δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν καταστράφηκε ή έχει καλυφθεί από τα μπάζα.

Για τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετά την παράνομη και αυθαίρετη διάνοιξη του ιστορικού μονοπατιού του Ζα από ιδιώτη, ενημερώνει το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Δράσεις Πολιτισμού. Η υπηρεσία Πολιτισμού Κυκλάδων, αφού ενημέρωσε για τις ενέργειές της την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της, συνέταξε αναλυτική Τεχνική Έκθεση για την αποκατάσταση του μονοπατιού, με βάση την οποία θα εκτελεστούν οι σχετικές εργασίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν  μέσα στον Ιούνιο. Το κόστος των εργασιών θα βαρύνει αποκλειστικά τον υπεύθυνο της παράνομης επέμβασης.

Πηγή: naxos-news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ