• ΦΩΤΟ-Διαμαρτυρία παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών στη Βουλή

  1:11 μμ, Παρασκευή 02 Μάι 2014 1:11 μμ, Παρασκευή 02 Μάι 2014

  ΦΩΤΟ-Διαμαρτυρία παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών στη Βουλή

  Έξω από τη Βουλή βρίσκονται αυτή την ώρα παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για πέμπτη μέρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά τη ρύθμιση λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

  Παραγωγοί και έμποροι ζητούν:

  *Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικ��σία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

  *Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

  *Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

  *Απόσυρση του άρθρου 39 - Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 - Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την οικονομική κρίση.

  *Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

  Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και λίγο πριν τις 11 πμ ξεκίνησαν πορεία, η οποία δια μέσω της οδού Σταδίου κατέληξε στην οδό Β. Σοφίας, (πλαϊνή είσοδο της Βουλής).

  Κρατώντας μαύρες και ελληνικές σημαίες, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως ισχυρίζονται γίνεται προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τον κλάδο σε αφανισμό.

  «Συνεχίζουμε τις κινητοποίησης και δεν θα σταματήσουμε αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει το λάθος της. Τα μέτρα που θέλουν να ισχύσουν είναι άδικα και γι αυτό υπάρχει καθολική αντίδραση από τις 50 χιλιάδες οικογένειες των ατόμων που δουλεύουν στις λαϊκές αγορές σε όλη την Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.

  Αύριο, είπε, στις 10.30 το πρωί θα γίνει δωρεάν διανομή λαχανικών και φρούτων στη λαϊκή αγορά του Περισσού, στην οδό Σαλαμίνος, καθώς και σε δέκα άλλα σημεία που λειτουργούν λαϊκές αγορές, τα οποία όμως θέλει να μην ανακοινώσει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

  Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα