Πώς να προστατεύεσαι από το ψέμα

Πώς να προστατεύεσαι από το ψέμα

Η υποκρισία είναι μια διανοητική κατάσταση που βρίσκεται στον αντίποδα της ειλικρίνειας και συχνά διακρίνεται από ασυνείδητες αντιφάσεις και ανακολουθίες. Λόγω της τάσης για εγωκεντρικότατα, το ανθρώπινο μυαλό είναι εκ φύσεως υποκριτικό. Την ίδια στιγμή βέβαια, μπορεί να εκλογικεύσει οτιδήποτε σκέφτεται και πράττει.

Γράφουν οι ψυχοθεραπευτές Linda & Richard Paul.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να είμαστε υποκριτές», William Dean Howells.

Mε άλλα λόγια το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να βλέπει τον εαυτό του. Το πρόσχημα της ακεραιότητας είναι σημαντικό για το εγωκεντρικό μυαλό. Αυτός είναι ο λόγος που ως άνθρωποι κρύβουμε την υποκρισία μας όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Και παρότι περιμένουμε από τους άλλους να βάζουν πιο ψηλά τον πήχη από ότι εμείς θεωρούμε ότι έχουμε πάντοτε δίκιο. Αν και διακηρύσσουμε διάφορες απόψεις, πολύ συχνά δεν καταφέρνουμε να τις εφαρμόσουμε στον τρόπο συμπεριφοράς μας.

Μόνο οι απόψεις βρίσκονται  σε συμφωνία με τις πράξεις μας, μόνο όταν λέμε αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε είμαστε πνευματικά έντιμοι.

Αν αποφασίσετε να ζήσετε έντιμα, πρέπει να εξετάζετε διαρκώς τις ανακολουθίες σας και να τις αντιμετωπίζετε με ειλικρίνεια χωρίς δικαιολογίες. Εκτός αυτού, θα θέλετε να μάθετε την αλήθεια τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Αντιμετωπίζοντας την υποκρισία σας, θα αρχίσετε να αναπτύσσεστε (αν και πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν θα τα καταφέρετε ποτέ να την ελέγξετε πλήρως εξαιτίας της αδυναμίας σας να ελέγξετε την εγωκεντρικότατα σας). Όταν μάλιστα εντοπίζετε και την υποκρισία των άλλων (ιδιαίτερα όσων κατέχουν υψηλές θέσεις) δεν θα μπορούν να σας χειραγωγήσουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ