Έλεγχος για καρκίνο παχέος εντέρου

Έλεγχος για καρκίνο παχέος εντέρου

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

Γράφει ο Τριμπόνιας Γεώργιος MD -Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος – Επεμβατικός ενδοσκόπος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και αποτελεί την δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3000 άτομα προσβάλλονται ετησίως από ΚΠΕ και η συχνότητα της νόσου αυξάνει με ταχύ ρυθμό. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι: η μεγάλη ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο και πολύποδες παχέος εντέρου, η πτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή και πλούσια σε λίπη και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης από την καθημερινότητα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και ορισμένες κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το παχύ έντερο.

Κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ενοχλήσεις ή συμπτώματα. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης στον πληθυσμό για την ανίχνευση και αφαίρεση βλαβών σε προκαρκινικό στάδιο. Στον καρκίνο του παχέος εντέρου ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να θεωρηθεί πρωτογενής, καθώς δύναται να ανιχνεύσει προκαρκινικούς πολύποδες και με την αφαίρεση τους να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ