ΓΣΕΕ: Ευθύνη του Πρωθυπουργού να δώσει λύση

ΓΣΕΕ: Ευθύνη του Πρωθυπουργού να δώσει λύση 

Η ευθύνη για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών ανήκει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και είπε χαρακτηριστικά: “Να μην τολμήσουν να κρυφτούν πίσω από τις πιέσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δώσουν λύση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και της οικονομίας”.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ και των σωματείων στις αμυντικές βιομηχανίες, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι οι βιομηχανίες αυτές έχουν εμπλακεί σε ένα “περίεργο παιγνίδι” του μνημονίου και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, όπως τις αντιλαμβάνεται η τρόικα.

Πρόσθεσε δε πως η “μάχη” για τη διάσωση των αμυντικών βιομηχανιών έχει μεγάλη σημασία, γιατί, για πρώτη φορά, το κράτος καλείται να λειτουργήσει ως εργοδότης και μία νίκη των εργαζομένων θα είναι και νίκη για τη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν “τριτοκοσμική” χώρα και οι Έλληνες σαν “ιθαγενείς” και υπογράμμισε πως “αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πει όχι στην τρόικα, τότε δεν έχει και λόγο να υπάρχει”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες, που αύριο θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

“Δεν θα επιλέξουμε συνθήκες καλύτερης σφαγής”, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου, Γιάννης Στεφανόπουλος, εξηγώντας ότι διαφωνούν και με την πρόταση της τρόικας για “ξαφνικό θάνατο” και της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγήσει στον “τεμαχισμό” και τη “διάλυση” των επιχειρήσεων.

Οι πρόεδροι των σωματείων στα ΕΑΣ, Παναγιώτης Δούκας και στην ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, αντέκρουσαν με οικονομικά στοιχεία τα επιχειρήματα της τρόικας και της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αμυντικές βιομηχανίες και υποστήριξαν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, χωρίς απολύσεις και να γίνουν βιώσιμες και κερδοφόρες.

Στα ΕΑΣ, η μισθοδοσία μειώθηκε από 82.000.000 σε 22.000.000 ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε 32.000.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι είναι 8 μήνες απλήρωτοι και το ανεκτέλεστο έργο της εταιρείας ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ.

Στην ΕΛΒΟ, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 40%, σήμερα είναι 15.000.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι έχουν τέσσερις μήνες να πληρωθούν και το ανεκτέλεστο έργο υπολογίζεται σε 35.000.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ