Οι ξένοι τουρίστες επιστρέφουν στην Αθήνα

Οι ξένοι τουρίστες επιστρέφουν στην Αθήνα

Την επανατοποθέτηση της Αθήνας στο κάδρο των ελκυστικότερων προορισμών για τους ξένους τουρίστες επιβεβαιώνει η αύξηση των αφίξεων την καλοκαιρινή περίοδο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αεροδρομίου, την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου 2013 σημειώθηκε εντυπωσιακή αυξητική τάση του συνόλου των ξένων επιβατών, οι οποίοι, φθάνοντας τα 1,7 εκατομμύρια, ξεπέρασαν τα περυσινά επίπεδα κατά 6,5%.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τους τουρίστες που αφίχθησαν πολλοί παρέμειναν στην Αθήνα με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 11,6%, το ποσοστό των ξένων επιβατών που είχε, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, ως βασικό προορισμό την πρωτεύουσα.

Ωστόσο οι καλές επιδόσεις από τις αφίξεις των ξένων τουριστών δεν κατάφεραν να αλλάξουν σε θετικό το πρόσημο του συνόλου για το Αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς οι Ελληνες έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

Έτσι, την ίδια περίοδο η συνολική επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 5,3 εκατομμύρια επιβάτες, μειωμένη κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, γεγονός που κυρίως οφείλεται στη μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων επιβατών (-12,4%), λόγω της αρνητικής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Όσον αφορά τους ξένους τουρίστες, πάντως, τα μεγαλύτερα επίπεδα αύξησης, κατά 7,1%, παρουσίασαν όσοι επισκέφθηκαν την πόλη για λόγους αναψυχής, σημειώνοντας μάλιστα διψήφια ποσοστά της τάξεως του 12% κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Η πιο εντυπωσιακή αύξηση ξένων επιβατών το τελευταίο τετράμηνο προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (69%), καθώς και από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (22%), με πρώτους τους Ελβετούς (41%) και τους Τούρκους (27%).

Επιπλέον, αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία εξακολουθούν να παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση. Από τις χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τη συνολική οριακή μείωση κατά 2%, οι Βέλγοι, Ολλανδοί και Σουηδοί επιβάτες «ψήφισαν» Ελλάδα και σημείωσαν διψήφια αύξηση.

Ανάκαμψη εμφάνισε και η επιβατική κίνηση από υπερατλαντικούς προορισμούς, με τις αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών να σημειώνουν αύξηση 19%, 45% και 9% αντίστοιχα.

Οι θετικές εξελίξεις στην επιβατική κίνηση των ξένων επιβατών αντανακλώνται και στις ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες των διεθνών πτήσεων που έφθασαν το 83% καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ