Τι πρέπει να κάνω για το πρήξιμο στην κοιλιά;

Τι πρέπει να κάνω για το πρήξιμο στην κοιλιά;

Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και φυσικά την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος εν γένει. Συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, αίσθημα βάρους, ερυγές και τυμπανισμό.

Γράφει η Ευπραξία Πιπίνη, Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου.

Ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά;

Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά είναι τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές, ρύζι), ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες με φλούδα, τα πράσα και ορισμένα φρούτα (μπανάνα, πεπόνι, βερίκοκο, εσπεριδοειδή). Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, επίσης, επειδή προκαλούν δυσκοιλιότητα, τα σκευάσματα ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά εκτός του γιαουρτιού (γάλα, παγωτό). Φυσικά δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις τροφές όμως ο σωστός τρόπος κατανάλωσης μπορεί να μειώσει το φούσκωμα που προκαλούν.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης των τροφών αυτών;

Συστήνεται η σωστή προετοιμασία των τροφών και το μαγείρεμα τους (σε όσπρια ή να αφαιρούνται φλούδες και σπόρια). Σημαντικό είναι η καλή και αργή μάσηση των τροφών, να προσέχουμε στη μάσηση να μην μιλάμε ή να μην τρώμε γρήγορα γιατί καταπίνοντας αέρα αυτός εγκλωβίζεται στο πεπτικό σύστημα και προκαλεί φούσκωμα καθώς δυσχεραίνει την πέψη. Όταν μετά από παρατήρηση καταλάβουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν θα πρέπει να τις αποφύγουμε για 2-3 ημέρες. Καλό είναι να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά και να μην παραλείπουμε ποτέ γεύματα γιατί απορυθμίζουμε την ομαλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου. Αποφεύγουμε συνδυασμούς υδατανθράκων με πρωτεΐνη (κρέας με πατάτες π.χ.) ή να καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που φουσκώνουν.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ