• Συνεχίζονται οι έρευνες

  8:51 πμ, Τρίτη 30 Απρ 2013 8:51 πμ, Τρίτη 30 Απρ 2013

  Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

  Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζα, 87 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοούμενων ναυτικών του φορτηγού πλοίου PIRI REIS, το οποίο βυθίστηκε χθες μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο CONSOUTH, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ναυτικοί.

  Στις έρευνες συμμετέχει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα αεροσκάφος.

  Επτά μέλη του πληρώματος του PIRI REIS, υπήκοοι Συρίας, διασώθηκαν τη Δευτέρα από το πλήρωμα του CONSOUTH, το οποίο έχει υποστεί ζημιές και οδηγείται συνοδεία δύναμης του λιμενικού σώματος στο λιμάνι της Καλαμάτας.

  Στο λιμεναρχείο Καλαμάτας θα μεταβεί σήμερα κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας.

  Το PIRI REIS ήταν τουρκικών συμφερόντων, με σημαία Cook Islands, πλήρωμα 17 υπήκοους Συρίας και φορτωμένο με λίπασμα, ενώ το CONSOUTH είναι γερμανικών συμφερόντων, με σημαία Αντίκουα Μπαρμπούντα, κενό φορτίου και είχε πλήρωμα πέντε Ρώσους, 10 Πολωνούς και έναν Φιλιππινέζο.

  Από τη βύθιση του πλοίου δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρή ποσότητα πετρελαίου ιριδίζουσας μορφής που εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή είναι αυτοδιαλυόμενη και δεν είναι απαραίτητο ότι προέρχεται από το ναυάγιο.

  Το βάθος στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι διεθνή ύδατα, είναι 2.500 μέτρα και το ναυάγιο δεν εγκυμονεί κινδύνους.

  Μιλώντας στο ΑΜΠΕ στελέχη του εμπορικού ναυτικού εκτίμησαν ότι για το θέμα του ναυαγίου, υπάρχει υπαιτιότητα και των δύο πλοιάρχων, καθώς παρέβησαν τη διεθνή σύμβαση και τους διεθνούς κανονισμούς, προς αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα, του 1972, που υπογράφηκε στο Λονδίνο.

  Στη σύμβαση περιγράφονται όλα τα μέσα (φώτα ναυσιπλοΐας, σήματα ημέρας και ομίχλης όπως και χειρισμοί και υποχρεώσεις) προκειμένου να αποφευχθεί μία σύγκρουση πλοίων.

  Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν επίσης, λόγω του γεγονότος ότι το ναυτικό δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα κάποιοι από τους αγνοούμενους ναυτικούς να είναι εγκλωβισμένοι στις καμπίνες του βυθισμένου πλοίου.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα