Ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας στον Έβρο – Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη δράση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής

Τα ντοκουμέντα είναι αδιάψευστα και αποτυπώνουν με ακρίβεια τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο. Υλοποιώντας ένα, όπως φαίνεται, οργανωμένο σχέδιο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Αγκυρα, τα τουρκικά Σώματα Ασφαλείας μεταφέρουν πρόσφυγες και τους αποβιβάζουν σε μικρή απόσταση από την ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή.

Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ. Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

Η Realnews φέρνει στο φως της δημοσιότητας αποκλειστικές εικόνες που αποκαλύπτουν τη δράση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Jandarma), η οποία πλέον φαίνεται να λειτουργεί ως ο συντονιστής της αυξημένης μεταναστευτικής κίνησης που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα σύνορα του Εβρου. Ο φακός κατέγραψε καρέ-καρέ τους Τούρκους να ενεργούν βάσει οργανωμένου σχεδίου, προχωρώντας σε βίαιες προωθήσεις μεταναστών (push forwards). Πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους έχουν μεταφέρει στον Εβρο από καταυλισμούς που βρίσκονται στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, αλλά και από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτει η «R» παρουσιάζουν τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις προώθησης μεταναστών από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την 1η Αυγούστου μέχρι και πριν από λίγα 24ωρα στον Εβρο. Οπως φαίνεται ξεκάθαρα, η τουρκική στρατοχωροφυλακή, με τη χρήση διαφόρων οχημάτων στρατιωτικού τύπου, μεταφέρει δεκάδες μετανάστες κάθε φορά. Αφού αποβιβάζονται από τα οχήματα, οι μετανάστες ξεκινούν να περπατούν προς την κατεύθυνση που τους έχει υποδειχθεί. Μάλιστα, σε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις προώθησης μεταναστών, που δημοσιοποιεί η «R», οι αξιωματικοί της Jandarma εμφανίζονται, κρατώντας όπλα, να συνοδεύουν τους μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το «μακρύ χέρι»

Οι κινήσεις που έχουν καταγραφεί θυμίζουν αρκετά την αντίστοιχη ασύμμετρη απειλή, όπως αυτή εκδηλώθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020 στον Εβρο, με τη μαζική απόπειρα εισόδου χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οπως τότε έτσι και σήμερα, η Jandarma φαίνεται ότι ενεργεί ως το «μακρύ χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό διότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή υπάγεται και αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική ένοπλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, στρατιωτικής φύσης. Συνεπώς, όπως επισημαίνει στην «R» γνώστης του τρόπου λειτουργίας της Jandarma, είτε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι ενήμερος επ’ αυτών που αποκαλύπτονται και θα πρέπει να αποπέμψει όλους τους υπευθύνους είτε οι υπεύθυνοι ενεργούν υπό τις εντολές του. Βεβαίως, ο τρόπος που έδρασε η τουρκική στρατοχωροφυλακή το 2020 έχει διαφορές σε σχέση με το σχέδιο που φαίνεται να υλοποιείται τώρα.

Η «υβριδική επίθεση» που ξεκίνησε το 2020 αφορούσε τη μαζική μεταφορά μεταναστών, λίγο έξω από το τελωνείο στις Καστανιές, που αποτελεί την επίσημη πύλη εισόδου της Ελλάδας από την Τουρκία. Τώρα, η τακτική που ακολουθείται μοιάζει με «υβριδικό κλεφτοπόλεμο». Οι μετανάστες μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει καν ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Επειτα, καθοδηγούνται προς τα περάσματα του Εβρου, ακόμα και σε νησίδες που διαμορφώνει η ροή του ποταμού.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Καυτό φθινόπωρο για το προσφυγικό

Εντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για μια πιθανή έξαρση του μεταναστευτικού με αυξημένες ροές από την Τουρκία, τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο. Είναι ενδεικτικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το μεταναστευτικό και οι αυξημένες προσφυγικές ροές θα είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το φθινόπωρο.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

«Η χώρα μας φυλά τα σύνορά της, όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο»

Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μεταναστών, οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν σε αναγκαστική προώθηση των μεταναστών, καθώς αποπειράθηκαν τρεις φορές να πιέσουν τους 38 αυτούς ανθρώπους να περάσουν παρανόμως τα ελληνικά σύνορα, τονίζει στη Realnews ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για το θέμα με τους Σύρους μετανάστες.

Διαβάστε τη συνέντευξη στη Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ