Cláudia Celeste: Το Google Doodle τιμά την πρώτη διεμφυλική ηθοποιό σε βραζιλιάνικες σαπουνόπερες

Το σημερινό Google Doodle τιμά τη ζωή της Cláudia Celeste, της πρώτης διεμφυλικής ηθοποιού που εμφανίζεται σε βραζιλιάνικες τηλενουβέλες. H Cláudia Celeste κέρδισε και διοργάνωσε πολλά καλλιστεία, ενώ ήταν επίσης τραγουδίστρια, χορεύτρια, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας.

Παρά τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, η Cláudia Celeste έγινε μια συναρπαστική φιγούρα που άνοιξε την πόρτα για τις μελλοντικές γενιές transgender και LGBTQ+ ταλέντων στη Βραζιλία. Σαν σήμερα το 1988, ήταν η πρώτη φορά που η Cláudia Celeste εμφανίστηκε σε ρόλο ανοιχτά τρανς γυναίκας στο εναρκτήριο επεισόδιο του “Olho por Olho”.

Η Celeste γεννήθηκε στη Βραζιλία το 1952. Άρχισε να εξερευνά την ταυτότητα και τα ταλέντα της όσο ήταν στον στρατό. Αφού υπηρέτησε, κέρδισε το δίπλωμα ομορφιάς της και έγινε κομμώτρια στην Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν ήταν 20 ετών. Σύμφωνα με την ίδια, η καθημερινότητα στο κομμωτήριο ενέπνευσε την απόφασή της για μετάβαση. Την ίδια χρονιά, συνόδευσε μια φίλη της σε μια ακρόαση θεάτρου, όπου επιλέχθηκε και η ίδια για να παίξει. Έκανε το ντεμπούτο της ως χορεύτρια στη σκηνή του Beco de Garrafas.

Το 1973, ένα θέατρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο με το όνομα Teatro Rival έγινε το πρώτο που απέκτησε κυβερνητική άδεια για την παράσταση “O mundo é das Bonecas”. Η Celeste προσκλήθηκε ως πρωταγωνίστρια δίπλα σε άλλους γνωστούς τρανς ηθοποιούς. Μετά την επιτυχία του σόου, άλλες παραγωγές αναγνώρισαν τα ταλέντα της και έδωσαν ευκαιρίες για χορό σε πολλά νυχτερινά κέντρα στη Βραζιλία.

Το 1976, η Celeste αποφάσισε να διαγωνιστεί στο διαγωνισμό Miss Brazil Pop και κέρδισε τον διαγωνισμό. Ένα χρόνο αργότερα, προσκλήθηκε να παίξει σε μια σαπουνόπερα με τίτλο “Magic Mirror”, αφού ο σκηνοθέτης της είδε μια από τις παραστάσεις της στο Teatro Rival. Κανείς από το καστ ή το συνεργείο δεν γνώριζε ότι ήταν τρανς και τα πρωτοσέλιδα τράβηξαν αρνητική προσοχή στις ειδήσεις μετά την πρώτη της σκηνή. Η παράσταση ακυρώθηκε αμέσως μετά και η Cláudia Celeste μετακόμισε στην Ευρώπη για να βρει άλλες επαγγελματικές διεξόδους.

Επιστρέφοντας στη Βραζιλία, η Celeste πέρασε από οντισιόν για να πρωταγωνιστήσει σε μια σαπουνόπερα που ονομάζεται “Olho por Olho” και κέρδισε τον ρόλο, που διεκδικούσαν περισσότεροι από 200 ηθοποιοί. Η δέσμευσή της στον χαρακτήρα ήταν απαράμιλλη, δίνοντας συνεχώς την πολύτιμη γνώμη της για το σενάριο και την αφήγηση. Αν και αντιμετώπισε διακρίσεις που εκδιώχθηκαν από το καστ όταν «αποκαλύφθηκε» η τρανς ταυτότητά της, ώθησε μπροστά σε νέες ευκαιρίες για το υπόλοιπο της καριέρας της, ενισχύοντας την κληρονομιά της ως πρωτοπόρος που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των τρανς και LGBTQ+ ερμηνευτών παντού.

Το Google Doodle για τη Cláudia Celeste

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ