Πολιτικός «καύσωνας» για τις παρακολουθήσεις – Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» θα είναι αυτή που αρχίζει σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, καθώς αναμένεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα των υποκλοπών, με προσωρινή κλιμάκωση στην προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Φ. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ, Μ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Ωστόσο, η αντιπαράθεση αναμένεται να αρχίζει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει δημοσίως να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να κληθούν ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης να καταθέσουν και να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Η κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο, προτάσσει την ανάγκη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συνεδριάσει αρχικά για να επικυρώσει τον διορισμό του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου επικεφαλής της ΕΥΠ και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως τη ζητά η αντιπολίτευση, να γίνει κάποια στιγμή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση προτιμά να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα μέσω της προ ημερησίας την εβδομάδα που έρχεται. Ωστόσο, έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να μετατρέψει και τη συνεδρίαση της επιτροπής για τον διορισμό του Θ. Δεμίρη σε αρένα. Σε ό,τι αφορά την προ ημερησίας, πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εγκαταλείψει το πλαίσιο που έθεσε με τη δήλωσή του της προπερασμένης Δευτέρας. Θα επαναλάβει δηλαδή ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ότι -αν τη γνώριζε- δεν θα την είχε επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι ήταν νόμιμη και έγινε με άδεια της αρμόδιας εισαγγελέως. Επίσης, θα αναφέρει ότι προχώρησε αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις, ζητώντας την παραίτηση των κυρίων Κοντολέοντος και Δημητριάδη, ενώ θα εστιάσει στις αλλαγές που είναι επιβεβλημένο να γίνουν στην ΕΥΠ, ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετα «φίλτρα» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήδη έδειξε τη βούληση να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επανέφερε τον δεύτερο εισαγγελέα για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Οπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στα εθνικά μας θέματα, αλλά και στην καθημερινή μάχη με την τρομοκρατία και το έγκλημα, και το ζητούμενο είναι πλέον τόσο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας όσο και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει μια πρόταση τεσσάρων σημείων, μεταξύ άλλων για ενίσχυση της εποπτείας και της λογοδοσίας της ΕΥΠ και για θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα ζητήσει και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

«Μόνη λύση οι εκλογές»

Ως θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων σε κεντρικό επίπεδο αντιμετωπίζουν την υπόθεση των παρακολουθήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία, όπως εκτιμούν, συλλειτουργεί στο πολιτικό σκηνικό με το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. Στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για μια ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, που ανοίγει νωρίτερα λόγω της υπόθεσης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι στραμμένα τώρα τα βλέμματα. Το «ραντεβού» έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη θα προσέλθει ζητώντας να συνέλθει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ