«Hercules 2»: Ο μεγάλος συνασπισμός Μέσης Ανατολής – Ελλάδας – ΗΠΑ

Ξεκίνησε στην Αίγυπτο η μεγάλη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων «Hercules 2», σηματοδοτώντας τον Μεγάλο Συνασπισμό από την Μέση Ανατολή μέχρι την Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη 

Πέρυσι τον Νοέμβριο το enikos.gr βρέθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όπου πραγματοποιήθηκε η άσκηση Hercules ή ΗΡΑΚΛΗΣ, ελληνιστί.

Η μεγάλη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων “Hercules 21” Ελλάδας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας έστειλε σαφή  μηνύματα  προς κάθε κατεύθυνση.

Το κυριότερο ήταν ότι αυτή η συνεργασία δεν ήταν ευκαιριακή αλλά ο προπομπός ενός μεγάλου συνασπισμού σταθερότητας και συνεργασίας στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κάτι που επιβεβαιώνει εμφατικά η άσκηση Hercules 2, που ξεκίνησε στην Αίγυπτο με συμμετοχή της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ και της Κύπρου.

Hercules 2

Η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων HERCULES-2 έρχεται ως συνέχεια της HERCULES-21, που εντάσσεται στον βραχυ-μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τη διεξαγωγή διμερών και πολυμερών εκπαιδεύσεων προς επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση για μάχη σε οικιακούς και ανοιχτούς χώρους,
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης
  • Ασκήσεις άμεσης αντίδρασης σε αστικό περιβάλλον
  • Καταρρίχηση με τη χρήση FAST ROPE
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών
  • Παροχή Α΄ βοηθειών
  • Διάσωση ομήρων,
  • Επιχειρήσεις προσγείωσης από αέρα και θαλάσσια προσγείωση για στοιχεία των ειδικών δυνάμεων με αλεξίπτωτα

Όπως είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της πρώτης άσκησης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αυτές οι συνεργασίες εκτός από την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια τους για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την Χώρα μας ως πυλώνα Ειρήνης και Ευημερίας.

Hercules 2

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ