Χουντής: Εκ προμελέτης έγκλημα

Χουντής: Εκ προμελέτης έγκλημα

«Η κυβέρνηση είχε ήδη, από τις αρχές του χρόνου, συμφωνήσει στην παραχώρηση της ονομασίας “φέτα” στις διεθνείς αγορές. Ο πρωθυπουργός οφείλει να θέσει σήμερα το θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων» αναφέρει ο Νίκος Χουντής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Η απώλεια για την Ελλάδα της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας “φέτα”, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, που όλοι παραδέχονται εκτός από την κυβέρνηση, δεν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας και λάθος χειρισμού. Ήταν εκ προμελέτης έγκλημα, που θα έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας και οικονομίας.

Αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο-δεσμευτική επιστολή του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης προς την Κομισιόν της 21-1-2013, που δίνουμε στη δημοσιότητα, και με το οποίο αποκαλύπτεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο είχε προφανώς συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013, ήταν και είναι να αναγνωρισθεί η “φέτα” ως διεθνής ονομασία, δηλαδή να μπορούν να συνυπάρχουν στη διεθνή αγορά, παράλληλα με την ελληνική φέτα ΠΟΠ, άλλες «φέτες» άλλων προελεύσεων (πχ. Δανίας, Τουρκίας, Καναδά, ΗΠΑ, κλπ).

Το σημείο της ανωτέρω επιστολής, που απευθύνεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου κ. Karel De Gucht, στο οποίο αναγνωρίζεται και συνομολογείται η δυνατότητα ύπαρξης “φέτας” και άλλων προελεύσεων πέρα της γνήσιας ελληνικής, αναφέρει στο σημείο 7:

Τα συμβαλλόμενα μέρη (ΕΕ-Σιγκαπούρη), στην περίπτωση της Φέτας, συμφωνούν ότι, φέτα άλλων προελεύσεων μπορεί να συνυπάρχει στο διηνεκές με την (ελληνική) ΠΟΠ Φέτα της ΕΕ!!!

Έχει επίσης ενδιαφέρον και το επόμενο σημείο της επιστολής που αφορά στην Παρμεζάνα και είναι απολύτως ενδεικτικό της προστασίας που δίδεται στο προϊόν αυτό, σε αντιδιαστολή με τη φέτα:

Σχετικά με το Parmigiano Reggiano, επισημάνθηκε η σημασία της ονομασίας αυτής για την ΕΕ. Η Σιγκαπούρη συμφωνεί να εμβαθύνει άμεσα στην έρευνά της για άλλες πιθανές χρήσεις του ονόματος αυτού στην αγορά της και να ενημερώσει την ΕΕ για το αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της Συμφωνίας. Επισημαίνει ότι η ΕΕ θα λάβει υπ’ όψιν της τα αποτελέσματα αυτά, κατά τη συνολική της εκτίμηση της ολικής αποδοχής της πτυχής της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Η ΕΕ δηλώνει την προσδοκία της ότι το Parmigiano Reggiano θα εγγραφεί στη Σιγκαπούρη ως γεωγραφική ένδειξη με αποκλειστικά δικαιώματα.

Το θέμα που εγείρεται είναι μείζονος σημασίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας ζήτημα για την ελληνική κτηνοτροφία, όταν είχε στα χέρια της τον ίδιο τον Κανονισμό της ΕΕ, που προέβλεπε την ανάγκη προστασίας προϊόντων όπως η Φέτα στις διεθνείς αγορές. Η ελληνική φέτα θυσιάστηκε με αντάλλαγμα οι Καναδοί να εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ λιγότερο βόειο κρέας (προς όφελος της Γερμανίας, της Ολλανδίας, κλπ).

Δε θέλουμε να πιστέψουμε τις φήμες που λένε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακύρωσε την προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης να προστατέψουν τη φέτα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.

Υπάρχει μία ακόμη τελευταία ευκαιρία για τον έλληνα πρωθυπουργό να διαψεύσει αυτές τις φήμες και να υπερασπιστεί ένα από τα πλέον δυναμικά και εξαγώγιμα προϊόντα μας.

Στο Κολέγιο των Επιτρόπων όπου είναι καλεσμένος σήμερα, πρέπει να θέσει εκ νέου το ζήτημα της φέτας και να τους επισημάνει την τεράστια σημασία του προϊόντος αυτού για την ελληνική κτηνοτροφία και οικονομία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ