Ξεκινούν οι καταθέσεις στην προανακριτική

Ξεκινούν οι καταθέσεις στην προανακριτική 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Σήμερα το απόγευμα, στις 18.30, ανοίγει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων για την προανακριτική επιτροπή που ερευνά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Τα μέλη της επιτροπής επιθυμούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης από την αρχή και για αυτό τον λόγο οι πρώτοι μάρτυρες οι οποίοι θα εξεταστούν θα είναι ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΠ είχε αρχικά ενημερώσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη της λίστας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Μπίκας υποστηρίζει ότι ουδέποτε η λίστα πέρασε από την ΕΥΠ καθώς δόθηκε απευθείας από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες.

Ο πρέσβης Χαλαστάνης, ο οποίος την επίμαχη περίοδο που παραδόθηκε η λίστα στις ελληνικές αρχές ήταν πρέσβης της χώρας μας στο Παρίσι, φέρεται να είναι ο άνθρωπος ο οποίος πρώτος παρέλαβε το cd με τους 2.062 καταθέτες από τις γαλλικές αρχές.

Την Τετάρτη τελικά θα καταθέσει ο προϊστάμενος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο Μ. Σφακιανάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη να μην προσέλθει σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά την επομένη αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. 

Από τον Μ. Σφακιανάκη τα μέλη της προανακριτικής αναμένουν απαντήσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του CD και του USB στα οποία αποθηκεύτηκε η λίστα με τα 2.059 ονόματα καταθετών, οι δυνατότητες αντιγραφής και πρόσβασης στο ηλεκτρονικό υλικό καθώς και τα «ηλεκτρονικά ίχνη» που ενδεχομένως ακόμα υπάρχουν και μπορούν να δείξουν αν, πότε και από ποιόν υπήρξε αλλοίωση.

Η επιλογή κλήτευσης του κ. Σφακιανάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς η Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει κατά πλειοψηφία να ζητήσει και να λάβει τόσο το usb με τα ονόματα που από τον Βαγγέλη Βενιζέλο κατέληξε στους οικονομικούς εισαγγελείς όσο και την νέα λίστα που πρόσφατα έστειλαν στην χώρα μας ξανά οι γαλλικές αρχές. Στόχος των βουλευτών πριν αποκτήσουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό υλικό, το οποίο προς το παρόν παραμένει σφραγισμένο στο χρηματοκιβώτιο της Βουλής, είναι να γνωρίζουν ακριβώς με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί.

Οι καταθέσεις μαρτύρων θα συνεχιστούν και την Τετάρτη με τους τρεις υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβαν το νεώτερο ηλεκτρονικό αρχείο που έστειλε πρόσφατα η Γαλλία, ο γγ του Υπουργείο Οικονομικών, επί Υπουργείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ηλίας Πλασκοβίτης καθώς και ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται από μάρτυρες οι οποίοι τον παρουσιάζουν σαν το πρόσωπο που παρέλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» το 2010.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ