Ξεκάθαρα μηνύματα από Αθήνα και Παρίσι στην Τουρκία για την προκλητικότητά της

Ηχηρά και ξεκάθαρα μηνύματα από Αθήνα και Παρίσι για την προκλητική στάση της προς την Ελλάδα πήρε σήμερα η Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν της οποίας εμφανίστηκε πάλι απειλητικός, ενώ το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επιχείρησε με σειρά επιστολών να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι ο ταραξίας στο Αιγαίο.

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας τους από τις γειτονικές χώρες έστειλε σήμερσα από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά.

Το Παρίσι

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», είπε η κ. Κολονά και επισήμανε πως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Αναφερόμενη στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Κατρίν Κολονά είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζονται με προκλήσεις. Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό. Η κ. Κολονά δήλωσε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση. Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Η Αθήνα

Ξεκάθαρο ήταν κα το μήνυμα ότι η Ελλάδα απορρίπτει «τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια», μήνυμα το οποίο έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας την συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους τα τελευταία 24ωρα.
Στις κοινές δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, υπογράμμισε πως «ούτε φοβόμαστε, ούτε πτοούμαστε, αλλά δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από το παραλήρημα της Τουρκίας». Από την πλευρά της, η Κατρίν Κολονά υπογράμμισε τόνισε ότι «η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία τους».

Αναλυτικά, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη». Μάλιστα ο κ. Δένδιας δήλωσε στην κ. Κολονά: «Συμμερίζομαι απόλυτα τη θέση που εξέφρασες στον Τούρκο ομόλογό μας να μην υπάρχει κλιμάκωση ούτε ρητορική έξαρση».

Ο πρωθυπουργός

Την Κατρίν Κολονά ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα και ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στην γαλλίδα υπουργό εξωτερικών την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τόνισε τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. Σημείωσε ιδιαιτέρως ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μητσοτάκης - Γαλλίδα ΥΠΕΞ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γαλλίδα ΥΠΕΞ. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε μάλιστα ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν ακόμα και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Κυριάκος Μητσοτάκης- Ζουζάνα Τσαπούτοβα

Η Τουρκία το χαβά της

Πάντως η Τουρκία συνέχισε και σήμερα να προκαλεί, με αμείωτους ρυθμούς. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις ώρες μετά τις απειλές του ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», επανήλθε λέγοντας ότι η Άγκυρα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο σε περίπτωση που συνεχιστούν οι «άνομες απειλές» της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο Ερντογάν είπε πως οι Έλληνες «έχουν νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά και αν συνεχίσουν τις παράνομες απειλές τους, θα τελειώσει η υπομονή μας». Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, σύμφωνα με το sigmalive.com, ότι «αυτό που σας λέω δεν είναι φαντασίωση. Όταν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, όταν έρθει η ώρα, θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία έστειλε ηλεκτρονικές επιστολές με τις θέσεις και τις απόψεις της σχετικά με την επίλυση των “προβλημάτων του Αιγαίου”. Τα κείμενα έχουν την υπογραφή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εστάλησαν σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το Anadolu, στις επιστολές που εστάλησαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις “παράνομες δράσεις” και τα “μαξιμαλιστικά αιτήματα” της Ελλάδας, όπως λέει η Άγκυρα.

Η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης και περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ