Χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης

Χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πολιτών από την φτώχεια παρουσίασε χθες από τη Δραπετσώνα ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για επούλωση των πληγών από την καταστροφή, όπως είπε, παρουσίασε έναν «χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης», που βασίζεται σε οκτώ άξονες.

 

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της φτώχειας

 

Αναφερόμενος στη «νέα σεισάχθεια», ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ανακούφιση των νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες και τρίτους. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανακούφιση από την φορολογία και τα χρέη προς το κράτος για τις οικογένειες χωρίς εισόδημα, για διασφάλιση στέγασης και σίτισης για όλους, για την στήριξη των παιδιών. Όπως είχε προαναγγείλει το Real.gr, μιλώντας από την Δραπετσώνα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης για όλους, ήτοι στο ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τις τηλεπικοινωνίες και τη θέρμανση), καθώς και στην διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μετακίνησης για όλους.

Όσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για τέτοιου είδους παροχές που σήμερα μόνο εξασφαλισμένες δεν είναι; «Θα τα πάρουμε από τους έχοντες για να στηρίξουμε την κοινωνία που στενάζει» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ψέματα και καλώντας την σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως η Δραπετσώνα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία.

«Διόμισι εκατομμύρια άνθρωποι στη Ελλάδα ζουν στη φτώχεια, 800.000 άνθρωποι ανήκουν σε οικογένειες που πια δεν εργάζεται κανείς, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, εννιά στους δέκα ασθενείς δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα (…) Αυτό είναι το success story του κ.Σαμαρά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση, πρώτα θα ξεπληρώσει τους πολίτες της χώρας και μετά τους δανειστές.

«Για εμάς δανειστές και πιστωτές δεν είναι τα μεγάλα funds, αλλά οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι που ωθήθηκαν στο περιθώριο. Σε αυτούς χρωστάμε. Έχουμε πάρει δάνειο από αυτούς το εισόδημά τους, την αξιοπρέπειά τους, το μέλλον τους και σε αυτούς θα το επιστρέψουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με την μνημονιακή συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή και προοδευτική παράταξη, όπως είπε, «και θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει την φτώχεια και την κοινωνική καταστροφή». 

Τονίζοντας δε ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας δεν κοστίζει, υποστήριξε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί, πρώτα θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, πρώτα θα εξασφαλίζεται ότι δεν θα λιποθυμάνε από την πείνα τα παιδιά μας στα σχολειά και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τα ομόλογα που λήγουν»… 

Εν τω μεταξύ, σε μία ακόμα φτωχογειτονιά της Αθήνας θα βρεθεί σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αντιταχθεί στην πώληση του Σκοπευτηρίου. Στην ομιλία του στην Καισαριανή, στο πλευρό του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζο, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ιστορικό μνημείο που αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες Έλληνες αγωνιστές κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ