Βόζεμπεργκ: Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανέναρξη εργαλειοποίησης μεταναστών από την Τουρκία

Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων εργαλειοποίησης μεταναστών ξανά από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και με παράνομες μαζικές αποστολές μεταναστών ταυτόχρονα στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε την άμεση και αυστηρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αξιολόγηση της κατάστασης προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ξανά από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και ύστερα από μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Τουρκία προχωρά και πάλι στη μαζική αποστολή παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά αλλά και στο Έβρο.

Συγκεκριμένα, μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια πέντε σκάφη με 500 περίπου μετανάστες, που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην ευρύτερη περιοχή των νησιών της Χίου και της Σάμου.

Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα μεταναστών από την Τουρκία παρατηρείται καθημερινά και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο, με 300 περίπου απόπειρες παράνομων διελεύσεων την ημέρα.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και της συμβατικής υποχρέωσής της να ελέγχει τα κυκλώματα διακινητών επί του εδάφους της, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σκοπεύει να προβεί σε άμεση και αυστηρή αντίδραση κατά της Τουρκίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί για να απειλήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη;
– Πώς αξιολογεί την τουρκική στάση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και πως σκοπεύει να δράσει προληπτικά για να αποφευχθεί κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ