Βουλή: Υψηλοί τόνοι Χατζηδάκη αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε για δογματισμό και λαϊκισμό την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε την απόσυρση του «αντισυνταγματικού νομοσχεδίου», όπως το χαρακτήρισε.

«Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο ΕΦΚΑ, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό στους 6,5 εκατ. ασφαλισμένους. Η προτεραιότητά μας είναι ο ανυπεράσπιστος Έλληνας πολίτης. Εσείς είστε με τα δόγματα και τις συντεχνίες και εμείς με τους πολλούς, τους ανυπεράσπιστους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «κυβέρνηση πελατειακών λογικών και αυταρχικών πρακτικών, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΦΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης». Απαντώντας, ο υπουργός αντέτεινε ότι ο λαϊκισμός και ο δογματισμός της αντιπολίτευσης είναι αυτός που πλήττει τη χώρα.

«Εσείς θα μείνετε με τα τροπάρια και εμείς θα κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Όπως κάναμε την παρέμβαση για τη διάσωση της ΔΕΗ, με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε σε μια παρέμβαση ριζικού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, με ρυθμίσεις κοινής λογικής για να αναταχθεί ο πιο προβληματικός οργανισμός της χώρας. Το νομοσχέδιο αυτό θέλει να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα του ΕΦΚΑ και να τον βάλει σε ράγες που θα τον οδηγήσουν προς τα εμπρός και θα τον κάνουν πιο φιλικό προς τους εργαζόμενους και προς τους συνταξιούχους», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Αυτό που πλήττει το δημόσιο συμφέρον είναι ο λαϊκισμός σας. Και αυτό που πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που εσείς ψηφίσατε και εμείς τροποποιήσαμε. Είναι το μπάχαλο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και οδήγησε σε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Είναι οι απόψεις που εκφράζετε διαχρονικά και ακόμη περισσότερο σήμερα. Αυτές οι απόψεις και αυτή η πολιτική, είναι που ζημιώνουν τον ΕΦΚΑ, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, η πολιτική που πάμε να εφαρμόσουμε είναι πολιτική που πάει να βάλει σε άλλη τροχιά τα πράγματα και θα κάνει την κυβέρνηση να είναι στο τέλος της 4ετίας, εντάξει με τις δεσμεύσεις της για αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα του ΕΦΚΑ».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην χορήγηση κινήτρων και ελέγχων σε όλα τα επίπεδα.

Δεύτερον, στην επιτάχυνση των μακρόσυρτων διαδικασιών που εμποδίζουν μεταξύ άλλων την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων.

Τρίτον, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ.

«Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος απέναντι σε έναν οργανισμό που συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων και των καταγγελιών του Δημοσίου. Από τη μια έχουμε προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ και από την άλλη εμμονή στον λαϊκισμό και τα αραχνιασμένα δόγματα», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, ήδη οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές έφθασαν στους 428 και θα προσληφθούν και άλλοι, ενώ στο επόμενο διάστημα θα εκδίδονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι συντάξεις. Κάλεσε δε, τους συνταξιούχους να απευθυνθούν σε αυτούς, τονίζοντας ότι «είναι δωρεάν και δεν τους κοστίζει τίποτα».

ΣΥΡΙΖΑ

Έντονα επικριτική εμφανίστηκε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό, αυταρχικό και απαράδεκτο.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τρίτο πλήγμα που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά τον αντιεργατικό νόμο και την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ανοίγετε το δρόμο για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, είτε σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, είτε την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ. Είστε μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη με πελατειακό πρόσωπο. Θέλετε να κομματικοποιήσετε τον ΕΦΚΑ», υπογράμμισε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματική και σκανδαλώδης η διάταξη για τις προσλήψεις γενικών διευθυντών και διευθυντών, ενώ σημείωσε πως «απαράδεκτο είναι και το μισθολογικό».

«Παραβιάζεται το σύνταγμα. Ανοίγετε τη κερκόπορτα στη δημόσια διοίκηση, καταργείτε την διαφάνεια και την αξιοκρατία και μας πάτε σε πολύ σκοτεινές περιόδους. Διαμορφώνετε ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων. Έχει χάσει κάθε έννοια ο εκσυγχρονισμός», τόνισε.

Παράλληλα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε «μείζον θέμα» την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φτιάχνει μια εταιρία με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια, εξαιρώντας όλους τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς λογοδοσία. «Είναι ένα νομοσχέδιο που πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Ζητούμε την απόσυρσή του, και δηλώνουμε ότι το καταψηφίζουμε», κατέληξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Αντίστοιχα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι «είναι άνθρωπος των ειδικών αποστολών» ενώ άσκησε έντονη κριτική για τις «αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων γενικών διευθυντών και διευθυντών με μισθούς, που θα φθάνουν 8000 ευρώ».

«Αυτό είναι ντροπή, αρπαγή, αυταρχισμός. Σπάτε τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Αυτό είναι το Μαξίμου ΑΕ», ανέφερε ο κ.Ζαχαριάδης και κατέληξε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ολετήρες και πρέπει να φύγουν. Και όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα για τη χώρα, τη κοινωνία, τους πολίτες».

ΚΙΝΑΛ

Για «ένα ακόμα προκλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ χαρακτήρισε «σκόπιμη προπαγάνδα» τους ισχυρισμούς του κ. Χατζηδάκη, ότι ο ΕΦΚΑ είναι «ο πιο προβληματικός Οργανισμός του Δημοσίου». Μίλησε ακόμα για «διάταξη – ντροπή για προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα με υψηλότατους μισθούς» ενώ έκανε λόγο για ρουσφετολογικές μετακινήσεις που αναπαράγουν το κράτος της Δεξιάς.

«Λοιδορεί η κυβέρνηση τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Όμως αυτοί, κάτω από άθλιες συνθήκες εξέδωσαν τις συντάξεις, και όχι οι μετακλητοί», είπε ο κ. Μουλκιώτης και πρόσθεσε: «Αυτή η δήθεν μεταρρύθμισή σας, είναι μεγάλο πλήγμα για τους ασφαλισμένους. Καθιερώνετε την αδιαφάνεια, την μεροληψία, παραχωρείτε την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε σπόνσορες της ΝΔ, η λογική σας είναι σαφώς πελατειακή, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνο νεοφιλελεύθερη, αλλά και κυβέρνηση διευθέτησης διαφόρων συμφερόντων πελατειακής λογικής, που γυρίζει την χώρα πολύ πίσω», κατέληξε ο κ. Μουλκιώτης.

ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο έκτρωμα» ζητώντας και αυτός την απόσυρσή του.

«Κινείστε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας και θα υλοποιήσετε μέχρι τέλους τον σχεδιασμό σας για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με ταχύτερες διαδικασίες, με λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ και ρίχνοντας τους υπαλλήλους του στο ανάθεμα», είπε ο κ. Κατσώτης. «Με το νομοσχέδιο εντείνετε τις διαδικασίες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους του που την έχουν πληρώσει. Εμείς λέμε, καμία πώληση και καμία παραχώρηση σε ιδιώτες. Εσείς θέλετε να την κάνετε Ανώνυμη Εταιρεία για να υλοποιήσετε τους σχεδιασμούς σας.

Η βίαιη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, θα τινάξει τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πυρήνας όλων των αντιασφαλιστικών νόμων είναι η πλήρης απαλλαγή του κράτους από το ασφαλιστικό προς όφελος των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων».

«Δεν έχετε το θεό σας. Ο κατήφορός σας δεν έχει τέλος.

Είναι ντροπή και πρόκληση αυτά που κάνετε. Νομιμοποιείτε πάρτι στις προμήθειες, ξεπουλάτε ακίνητη περιουσία και παλεύετε για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι τώρα ξέρουν πόσο βρώμικα παίζετε», κατέληξε ο κ. Κατσώτης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, επιφυλάχθηκε επί της αρχής, ενώ υποστήριξε ότι «ο ΕΦΚΑ, παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες εκποίησης της περιουσίας του και προσλήψεων ‘γκόλντεν μπόις’ από τον ιδιωτικό τομέα». Κατά τάχθηκε και στην ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων κατά παρέκκλιση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστήνει εταιρία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, η οποία θα λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο και καμία λογοδοσία.

ΜέΡΑ 25

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο καταστροφικό, που θα οδηγήσει τον ΕΦΚΑ στην χρεοκοπία, για να επωφεληθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία κομματικού στρατού με υπέρογκους μισθούς και χωρίς λογοδοσία.

Την αντίθεση της εξέφρασε η κα Απατζίδη και στην ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι «δεν προβλέπεται κανένας δημόσιος έλεγχος, αλλά αντίθετα ανοίγει ο δρόμος για ανεξέλεγκτη διαχείριση της περιουσίας του».

Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και εμείς θα είμαστε απέναντι της», κατέληξε.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, αντέτεινε ότι ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ αποτελεί μονόδρομο, επισημαίνοντας ότι το 48% των παραπόνων των πολιτών για τη λειτουργία του Δημοσίου, αφορούν τον Οργανισμό αυτό.

«Το νομοσχέδιο απαντά στο πυρήνα των προβλημάτων του ΕΦΚΑ. Και είναι επιστροφή στην κοινή λογική των πραγμάτων που χάθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος, με την κακοσχεδιασμένη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δημιούργησε κυκεώνα προβλημάτων που ταλαιπωρούν ακόμα τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Χρυσομάλλης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ