Βουλή: Τα “μυστικά” της εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις

Σε κλίμα αμφιβολίας για το κατά πόσο μπορεί να πέσει φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σηκώνει αυλαία η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την προσεχή Τετάρτη για την εκλογή προεδρείου, με τη Ν.Δ. να προτείνει για πρόεδρο τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μετά την εκλογή προεδρείου, το οποίο αναμένεται να είναι και πάλι μονοκομματικό, αποτελούμενο από βουλευτές της Ν.Δ., η δεύτερη συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι ο κατάλογος μαρτύρων αλλά και εγγράφων τα οποία θα ζητήσει η επιτροπή. Εκτιμάται ότι ο πρώτος μάρτυρας θα καταθέσει μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη Πέμπτη έγινε σε θυελλώδες κλίμα. Η επίκληση του απορρήτου, που διέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από σειρά προσώπων τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθούν και στην εξεταστική, αλλά και η άποψη των εισαγγελικών λειτουργών ότι δεν μπορούν να καταθέσουν στην εξεταστική της Βουλής οδηγούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη -ακόμα και της αντιπολίτευσης- να είναι αρκετά φειδωλά όσον αφορά το αποτέλεσμα της εξεταστικής.

«Αν επικαλούνται το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών, στο όργανο δηλαδή το οποίο -κατά τον Κανονισμό- είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της ΕΥΠ, τότε στην εξεταστική επίσης δεν θα πουν τίποτα», ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, πάντως, θα επιμείνουν μέχρι την τελευταία στιγμή πως η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή αναγκάζει σε μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση να στραφεί στην υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού Predator, καθώς για τα της επισύνδεσης της ΕΥΠ στο κινητό του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κάποιο στοιχείο, δεδομένης της άρνησης πολλών προσώπων να καταθέσουν.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα με στόχο στις 10 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των καταθέσεων, οπότε να μπορεί τότε να αρχίσει η συγγραφή του πορίσματος και στα τέλη Οκτωβρίου το πόρισμα να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ