Παρακολουθήσεις – Εισαγγελέας ΕΥΠ Β. Βλάχου: Κάθε αίτημα έχει 6 υπογραφές – Υπάρχει ελεγχος

Με ένταση, αλλά και με βουλευτές της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται ότι δεν παίρνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, ολοκληρώθηκε η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφού τόσο ο παραιτηθείς γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο επίσης παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, επικαλούμενοι το απόρρητο, δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντολέων φέρεται να επέμεινε ότι: «Ουδέποτε ο πρωθυπουργός ούτε το γραφείο του ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση. Ενημερώνονται μόνο από τα υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Αντίθετη στάση φαίνεται ότι τήρησε ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος δεν επικαλέστηκε το απόρρητο. Αντίθετα φέρεται να εξέθεσε στη συνεδρίαση την άποψη ότι ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο ως δικαιολογία, για να μην δοθούν απαντήσεις. Φέρεται επίσης να είπε ότι όταν η ΕΥΠ επισυνδέεται με κάποιο κινητό αυτό δεν μπορεί να έχει γίνει με παράνομο τρόπο, ότι δηλαδή η ΕΥΠ ακολουθεί πάντα τις νόμιμες διαδικασίες.

Ο κ. Ρουμπάτης ρωτήθηκε επιμόνως από τη ΝΔ, (σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που διαρρέουν), για την παρακολούθηση των κ.κ Σαγιά και Πιτσιόρλα (στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) όταν ήταν εκείνος διοικητής στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να παραδέχθηκε ότι υπήρξε ακρόαση των δύο προσώπων στο πλαίσιο διερεύνησης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο φέρεται να είπε ότι αυτό δεν έγινε με επισύνδεση στα τηλέφωνά τους, αλλά εμμέσως, με εντολή παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων άλλων ατόμων τα οποία όμως συνομιλούσαν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στα περί νόμιμης επισύνδεσης άλλες πηγές υποστήριζαν ότι ο κ. Ρουμπάτης με ξεκάθαρο τρόπο τόνισε ότι «μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα, όμως δεν νοείται νόμιμη επισύνδεση, όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες φαίνεται ότι επικρατεί σύγχυση ως προς το πότε άρχισε η παρακολούθηση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στην αντιπολίτευση υποστήριξαν ότι αυτό έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά, κύκλοι όμως της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Ν.Δ Θ. Δραβίλλας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της εισαγγελέως εφετών Β. Βλάχου, η οποία εποπτεύει την ΕΥΠ. Η κ. Βλάχου, φέρεται να είπε ότι για το σύνολο των αιτημάτων που εξετάζει, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Η ίδια φέρεται να γνωστοποίησε ότι έχει προβεί σε πολλές απορριπτικές αποφάσεις, όταν δεν πληρούνται οι όροι και τόνισε ότι τα αιτήματα πρέπει να έχουν τις υπογραφές τουλάχιστον 6 υπηρεσιακών στελεχών, για να εγκριθούν.

Η διαδικασία

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.  Η ακρόαση των προσκεκλημένων έγινε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015 – 2019), Θεόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, πως η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ