Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το ασφαλιστικό – Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ο ανασχηματισμός

Στην Ολομέλεια συζητείται το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τον χθεσινό κυβερνητικό ανασχηματισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον ανασχηματισμό ανέφερε πως «μιλάτε με ένα πολιτικό θράσος σαν να είστε 10, 15 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σαν ο κόσμος να ακούει ΣΥΡΙΖΑ και να λέει: Πού είναι, πού τους χάσαμε; Να έρθουν αύριο το πρωί να κυβερνήσουν με τη σεμνότητα και με την αποτελεσματικότητα που έχουν και κυρίως με τη ροπή προς την αλήθεια».

Χατζηδάκης

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τον κ. Αποστολάκη, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της συναίνεσης που είχε μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτό εδώ το βήμα πριν από μερικές μέρες και πρότειναν σε έναν άνθρωπο που τον είχατε στην κυβέρνησή σας να αναλάβει την Πολιτική Προστασία.

Εσείς, όμως, εξεγερθήκατε και αντιδράσατε με ένα χολερικό τρόπο. Δεν σας άρεσε ούτε ο δικός σας άνθρωπος» και αναρωτήθηκε «πως αλήθεια εννοείτε τη συναίνεση;» Εν πάσει περιπτώσει το συμπέρασμα κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο.

Έχετε επιτρέψει να μετατρέψετε τους εαυτούς σας, να μετατρέψετε το κόμμα σας από ένα κόμμα σε μια πολιτική θεατρική παράσταση. Αυτό είστε. Και έτσι σας αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης απέδωσε «αλαζονεία στην κυβέρνηση που νομίζει πως μπορεί να κυβερνάς έναν τόπο με τις δημοσκοπήσεις, με την επικοινωνία και με τα γκάλοπ».

Αυτά είπε «είναι που προσπαθήσατε να καλύψετε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό όπου ήδη έχει πάρει τον τίτλο του «ανασχηματισμού φιάσκο, παρωδία».

Είναι ένας ανασχηματισμός παραδοχής αποτυχίας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της προηγούμενης χρονιάς. Ζητάτε, είπε, τώρα «συναίνεση όταν την προηγούμενη βδομάδα ο Πρωθυπουργός ήταν κήρυκας του διχασμού και κήρυκας πολιτικής τυμβωρυχίας.

Σκουρλέτης

Η φράση ότι «φέτος αντί για φέρετρα, μετράμε καμένα στρέμματα» δεν δείχνει συναίνεση!» ενώ καταλόγισε «παλαιοκομματικό τρόπο το να μπείτε σε μια λογική μεταγραφολογίας και να το πουλήσετε για συναίνεση. Την πατήσατε όμως, όπως και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος αντέτεινε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κ. Αποστολάκης τίμησε τη στολή του. Υπήρξε επικεφαλής των ΟΥΚ και αρχηγός Ναυτικού και αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πώς όμως ένα στέλεχος σας που λέτε ότι τίμησε τη στολή του, με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος σας εσείς τον αποκαλέσατε αποστάτη και εξαγορασμένο, μέχρι να αρνηθεί την πρόταση στην οποία είχε συμφωνήσει;

Όταν είναι πιστός στην κομματική γραμμή είναι έντιμος και έχει τιμήσει την ιδιότητά του και όταν είναι εκτός γραμμής είναι αποστάτης και εξαγορασμένος;»

Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «έκανε μια προσπάθεια να αποκτηθεί μια συναίνεση σε πρόσωπα και ενδεχομένως σε πολιτικές για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι αυτό της πολιτικής προστασίας.

Μπουκώρος

Είναι προφανές ότι ο κ. Αποστολάκης αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού και αποδέχθηκε και το τηλεφώνημα από την Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία του».

Και μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε «ο θεσμός της πολιτικής προστασίας είναι ανώτερος από τον θεσμό της εθνικής άμυνας; Όταν ο κ. Αποστολάκης υπηρετούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως αρχηγός τη μία μέρα με τη στολή του ναυάρχου και την επόμενη μέρα γινόταν υπουργός μιας κυβέρνησης συγκεκριμένης, είχε ζητήσει καμιά πολιτική συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων; Θα μου πείτε ήταν πολιτικό στέλεχος και τον κάλεσε το κόμμα του τότε.

Ναι, αλλά την προηγούμενη μέρα διοικούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την ίδια μέρα απέκτησε την κομματική ιδιότητα, ώστε να αποδεχθεί τότε την πρόταση να γίνει υπουργός ‘Αμυνας ενός κόμματος; Ή είναι αν θέλετε ευαισθησίες και συναινέσεις α λα καρτ αυτές; Για να τα ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα» και χαρακτήρισε την πολιτική του αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατώτερη των περιστάσεων.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε αναφέρει πως «ο ανασχηματισμός που έκανε χθες ο κύριος Μητσοτάκης με το πιο καθαρό τρόπο ομολόγησε την πλήρη αποτυχία του περίφημου επιτελικού κράτους, την αποτυχία και τις δραματικές συνέπειες του δόγματος «νόμος και τάξη», και την πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πολλαπλής κρίσης της πανδημίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «ναυάγιο» τον ανασχηματισμό που επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενη στην άρνηση τελικά του κ. Αποστολάκη να γίνει υπουργός Πολιτικής Προστασίας σχολίασε πως «χαίρομαι που διατήρησε την αξιοπρέπειά του και κράτησε αποστάσεις από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Συμπλήρωσε σκωπτικά «τι να πει κανείς για μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που ούτε έναν ανασχηματισμό δεν μπορεί να ολοκληρώσει;». Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τορπίλισε την συναίνεση λέγοντας πως «εμείς δεν είχαμε προτείνει τη σύσταση Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αλλά έναν ανεξάρτητο φορέα με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής που να μην αλλάζει στις εκλογές, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεανώ Φωτίου χαρακτήρισε «φιάσκο τον ανασχηματισμό που σηματοδοτεί και την αποτυχία της κυβέρνησης και του δήθεν επιτελικού κράτους. Αποδεικνύοντας πως είστε μια κυβέρνηση σε πανικό, η οποία μετράει αντίστροφα το τέλος της».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη σχολίασε πως «τελικά, κύριοι της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ούτε έναν ανασχηματισμό δεν μπορείτε να κάνετε, ενώ ακόμα αγνοείται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας! Δημιουργήθηκε ένα νέο Υπουργείο στα χαρτιά που δεν έχει πολιτική ηγεσία».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου είπε πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης «ανέδειξε την αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους σε δύο βασικούς τομείς, αφενός τους εμβολιασμούς αφετέρου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κάτι που ομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την αντικατάσταση του συνόλου των πολιτικών ηγεσιών των αρμόδιων υπουργείων».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως «η συναίνεση δεν είναι ένα θέμα που αφορά πρόσωπα». Αναφερόμενος στο θέμα με τον κ. Αποστολάκη είπε «διάβασα σήμερα ότι λέει ο κ. Αποστολάκης προς τον κ. Τσίπρα «Πρόεδρε, με παγίδευσαν». Σκεφθείτε – είπε – αυτός, υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, να μιλάει κάνα δυο βδομάδες με τον κ. Μητσοτάκη, να τον παγιδεύσει ο κ. Μητσοτάκης και αυτός να ‘ταν Υπουργός ‘Αμυνας σε εμπλοκή με την Τουρκία, θα είχαν φτάσει και θα χτίζαν οι Τούρκοι το Ελληνικό»! Και συμπλήρωσε «εγώ θέλω να συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτούς που πήγαν από εδώ (εν. τη ΝΔ) και γι’ αυτούς που πήγαν από εκεί (εν. τον ΣΥΡΙΖΑ), λοιδορώντας εμάς που παραμείναμε πιστοί σε ιδέες και αρχές και όχι σε καρέκλες, αποστάτες ήταν όλοι τους».

Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε πως «ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν θα ήταν άξιος κάποιου σχολιασμού αλλά θα πω ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα έχει αποδειχθεί ότι το πέρασμα προσώπων από το ένα κόμμα στο άλλο, που έχουν την ίδια πολιτική, είναι “ένα τσιγάρο δρόμος” και η λέξη αποστασία δεν έχει κανένα νόημα».

Παπαρήγα

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη ανέφερε πως «είδαμε έναν ανασχηματισμό που διαλύει και το τελευταίο πρόσχημα και αποκαλύπτει τον ακροδεξιό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση από μια υποκριτική συστέγαση του ακραίου Κέντρου με την Ακροδεξιά τώρα στρέφεται τελείως στην άκρα Δεξιά ακολουθώντας τα πρότυπα της Ουγγαρίας, του Όρμπαν και τις άλλες ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης». Πρόκειται για «έναν ανασχηματισμό πατριαρχικό χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γυναικών, έναν ανασχηματισμό όπου το ύψιστο θέμα της υγείας αντιμετωπίζεται με όρους νομικής και καταστολής ή και συνδιαλλαγής με την άκρα Δεξιά».

Τσακλόγλου: Το νομοσχέδιο αλλάζει την αρχιτεκτονική της επικουρικής ασφάλισης

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αλλάζει την αρχιτεκτονική της επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα στην αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων, όπως είναι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού αλλά και άλλες παθογένειες, όπως το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας και του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγου, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Εστίασε στην προεργασία που έχει προηγηθεί και η οποία αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στις τρεις συνοδευτικές μελέτες των επιπτώσεων του νομοσχεδίου που έχουν εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το ΙΟΒΕ και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Παρατήρησε πως το υφιστάμενο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δουλεύει ικανοποιητικά μόνο όταν οι εργαζόμενοι είναι πολλοί και οι συνταξιούχοι λίγοι και όχι όταν σήμερα που τα πράγματα έχουν αντιστραφεί.

Υπογράμμισε πως χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία ή η Σουηδία που έχουν ένα αξιοζήλευτο επίπεδο κοινωνικής προστασίας, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων έχει υποχρεωτική συμπληρωματική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση.

Σε πολλές χώρες τα αποθεματικά των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών ταμείων ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ και σε ορισμένες και το 200%. Σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΟΟΣΑ τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά ταμεία γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό είπε, επιχειρούμε να κάνουμε και στη χώρα μας έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών.

Τσακλόγλου

Ξεκαθάρισε πως η μεταρρύθμιση αφορά μόνο την επικουρική ασφάλιση και τους νέους εργαζόμενους και η κύρια σύνταξη παραμένει ως έχει. Το ΤΕΚΑ που θα ιδρυθεί θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου γίνονται με ιδιαίτερα αυστηρές αξιοκρατικές διαδικασίες (πάντα υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ).

Η λειτουργία του βασίζεται στην επαγγελματική διαχείριση, υιοθετούνται πρότυπα καλής διακυβέρνησης και υπάρχει διαφάνεια τόσο ως προς τις λειτουργίες του όσο και ως προς την παρεχόμενη πληροφόρηση.

Σημείωσε πως στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο εγγυήσεις. Μία προς τους ασφαλισμένους του υφισταμένου συστήματος, ότι οι συντάξεις τους θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους τωρινούς κανόνες και δεν θα υπάρξει καμία περικοπή σύνταξης και μία προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος ότι η σύνταξη που θα λάβουν θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στο ποσό των εισφορών που έχουν καταβάλει σε πραγματικούς όρους – δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν δύο ευνοϊκές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα: Πρώτον, σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώσουν δεκαπενταετία ασφάλισης επιστρέφονται οι εισφορές τους σε πραγματικούς όρους (αλλά όχι οι αποδόσεις των επενδύσεών τους).

Δεύτερον, σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου με χαμηλές εισφορές, παρέχεται σύνταξη που να αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στις εισφορές δεκαπενταετίας ανειδίκευτου εργάτη.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό», είπε ο υφυπουργός καθώς παρόμοια κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες με επιτυχία και πρόσθεσε πως «με βάση αυτή την εμπειρία εκτιμούμε ότι οι συντάξεις του νέου συστήματος θα είναι αισθητά υψηλότερες από αυτές του υφισταμένου».

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, και όπως στην εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να υπάρχει λίγο ή πολύ μια εθνική γραμμή. Δεν αφορά είπε «τη θητεία μίας κυβέρνησης, αλλά διατρέχει τη θητεία πολλών κυβερνήσεων.

Και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί σημαντική μακρόπνοη διαρθρωτική μεταρρύθμιση με κύριους ωφελημένους τη νέα γενιά που θα απολαύσει υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον, χωρίς να θίγεται το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων του υφισταμένου συστήματος.

Έχει προνοητικό χαρακτήρα και ενισχύει τη σταθερότητα του συνόλου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και βοηθά τόσο στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας όσο και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στην κοινωνική ασφάλιση και θα ήταν ευχής έργο αν στηριζόταν από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στην αίθουσα του Κοινοβουλίου».

Συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση

ΠΑΜΕ

Με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», συνδικάτα και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να διατρανώσουν την αντίθεση τους ενάντια στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση.

Έπειτα από προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, μπροστά από την εξέδρα που είχε στηθεί στην είσοδο της Πλατείας.

Ομιλίες απηύθυναν η Γιώτα Κίτσου, γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής.

Δ. Κουτσούμπας: «Η ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα δεν είναι τζόγος»

Κουτσούμπας

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατά την άφιξη του στην πλατεία Συντάγματος ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δήλωσε: «Η ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα δεν είναι τζόγος. Υψώνουμε ανάστημα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση.

Απαιτούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήσεις στις συντάξεις και σε όλες τις κοινωνικές παροχές. Να επανέλθει ο 13ος μισθός, η 13η σύνταξη, η 14η σύνταξη και όλες οι περικοπές που έγιναν όλη την τελευταία δεκαετία. Οργανώνουμε, δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή πάλη, αποφασιστικά από δω και πέρα αλλάζουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς».

Να σημειωθεί πως η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις», θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές, ενώ αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί.

Η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Οι φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ