Βουλή: Κόντρα Τσιάρα – Ανδρουλάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις

Τα «ξίφη τους διασταύρωσαν» στη Βουλή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρεται σε μια προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προφανώς διορθώθηκε με έναν πολύ συγκεκριμένο νόμο», απάντησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προηγουμένως τονίσει ότι με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση Τσιάρα, βάσει της οποίας δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ενημέρωσή του για τις παρακολουθήσεις.

Ο κ. Τσιάρας προσέθεσε επίσης, ότι στην απόφαση του ΣτΕ που επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης, δεν γίνεται καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ειδικότερα, είπε ότι ακούσαμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρει την είδηση ότι ένα κομμάτι της ρύθμισης του 4790 του 2021 κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας κι αυτό δημιουργεί την δυνατότητα η ΑΔΑΕ να κρίνει την υπόθεση από κει και πέρα.

«Πλην όμως, αυτό που αξίζει τον κόπο να έχει κανείς υπόψη του, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα, φρόντισε να θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων με τον νόμο 5002 του 2022» προσέθεσε ο κ. Τσιάρας και εξήγησε ότι «ήταν εκεί που μπήκε το φίλτρο για τα πολιτικά πρόσωπα».

«Δεν είναι, όπως κι αν το δει κανείς, μια εύκολη υπόθεση σε ένα τοπίο που μεταβάλλεται συνεχώς, να μπορεί κανείς με ασφαλιστικές δικλείδες και με συγκεκριμένο τρόπο να διασφαλίζει και τον λόγο για τον οποίο γίνεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, να διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ασφάλειας στην ΕΥΠ. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από το ΣτΕ, αλλά αντίθετα σε μια προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προφανώς διορθώθηκε με έναν πολύ συγκεκριμένο νόμο» κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Τσιάρας.

Νίκος Ανδρουλάκης - Κώστας Τσιάρας

«Ως εδώ κύριε Μητσοτάκη» είπε ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση καθώς και τον πρώην υπουργό σημειώνοντας ότι «καταντάει κωμωδία για την αντισυνταγματική διάταξη που κρίθηκε πριν από λίγο από το ΣτΕ χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη ο εφευρέτης κ. Τσιάρας. Μας λέει ότι τα κάνανε όλα καλά, αλλά βγήκε αντισυνταγματική η τροπολογία». Απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό του είπε «μάλλον δεν διαβάσατε καλά την απόφαση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε λέγοντας ότι «περιμένω να ενημερωθώ». «Είναι ιστορική απόφαση, όχι μόνο για εμένα έχει νομικό νόημα αλλά και πολιτικό μήνυμα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι «ως εδώ κύριε Μητσοτάκη με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Είναι νίκη του κράτους δικαίου». Με αυτή τη φράση από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής , ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχε εκφράσει νωρίτερα την πλήρη ικανοποίηση και δικαίωσή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που «έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που η κυβέρνησή σας ψήφισε για να καλύψετε το παρακράτος των υποκλοπών. Τον νόμο που απαγόρευε την ενημέρωση των παρακολουθούμενων. Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου», όπως συγκεκριμένα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την απόφαση «η ΑΔΑΕ καλείται να με ενημερώσει. Θεσμικά όπως έπρεπε από την αρχή  και τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκομαι εκεί. Είναι και η μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών. Όσων προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την υπόθεση αυτή για να σπιλώσουν την υπόληψή μου και την πολιτική μου διαδρομή .Με ρωτούσατε γιατί δεν πήγα να ενημερωθώ στο αυτί από τον κ. Γεραπετρίτη, υποστηρίζοντας ότι κάτι φοβάμαι και κρύβομαι από την ενημέρωση που ήταν όμως παράνομη».

Ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ . «Και οι συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του που μου έκαναν νομικά μαθήματα και είχαν το θράσος να με διαβάλουν και να υποστηρίζοντας ότι είμαι εκβιαζόμενος. Πήρατε και εσείς την απάντησή σας για τα ψέματά σας. Εκκωφαντικά και θεσμικά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι «η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ήττα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού που έφτιαξε έναν αντισυνταγματικό νόμο που μόνο στόχο είχε να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών. Σήμερα είναι μία νίκη των θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών. Του κράτους δικαίου που υπονομεύσατε για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας. Σήμερα αποδείχθηκε ότι όποιος κινείται θεσμικά και σέβεται τους θεσμούς δεν είναι ευάλωτος».

Ο κ. Ανδρουλάκης, συμπλήρωσε ότι το ΣτΕ  «μπήκε ανάχωμα στην προσπάθεια του παρακράτους του Μεγάρου Μαξίμου  να αλώσει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ