Βουλή: Ερώτηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ κατέθεσε το ΚΚΕ – «Η ΕΡΤ σέβεται τους εργαζομένους της», δήλωσε ο Π. Μαρινάκης

Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Παύλος Μαρινάκης, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Σεμίνα Διγενή, με θέμα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακριβές το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τον Ευάγγελο Αντώναρο και την ΕΡΤ

Αφορμή της επίκαιρης ερώτησης στάθηκε εγκύκλιος που έστειλε πριν από μερικές εβδομάδες η διοίκηση της ΕΡΤ ενημερώνοντας τους εργαζομένους ότι «καταργεί το σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης», προκαλώντας μάλιστα τις αντιδράσεις ης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των Ενώσεων Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΠΗΤ).

Μαρινάκης: «Η ΕΡΤ από την εποχή της πλήρους απαξίωσης και της κομματικοποίησης, σήμερα, προάγει την αξιοπιστία, την ενημέρωση τον πολιτισμό και σέβεται τους εργαζομένους της».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις αρκετά σημαντικές έως μεγάλες σε κάποιους επιμέρους τομείς επιτυχίες που έχει σημειώσει η ΕΡΤ τα τελευταία δύσκολα χρόνια των πολλαπλών εισαγόμενων κρίσεων.

Επεσήμανε ότι: «οι επιτυχίες δεν είναι επιτυχίες μόνο της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο κυβερνητικών αποφάσεων όσο της Διοίκησης της ΕΡΤ, της υπομονής και της σκληρής δουλειάς των εργαζομένων, οι οποίες αποτυπώνονται σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα», ενώ ανέφερε: «Έχουμε μια δημόσια τηλεόραση, η οποία από την εποχή της πλήρους απαξίωσης και της κομματικοποίησης –μία ΕΡΤ που, επιτρέψτε μου την έκφραση, θύμιζε κανάλι σοβιετικού τύπου αναπαραγωγής προπαγάνδας της κυβέρνησης- έχει μετατραπεί σε μια δημόσια τηλεόραση η οποία προάγει την αξιοπιστία, την ενημέρωση και τον πολιτισμό, σέβεται τους εργαζόμενους και κάνει βήματα τα οποία δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιπλέον τόνισε πως χρειάζονται πάντα περισσότερα για τους εργαζόμενους και δήλωσε πως αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση σε μια περίοδο πολλών εισαγόμενων κρίσεων, τονίζοντας: «Η διαφορά της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση είναι ότι αυτά που λέει, τα κάνει πράξη και αυτά που λέει, τα κοστολογεί και τα εφαρμόζει, γιατί πάρα πολύ απλά μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι σίγουρο ότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η πορεία της χώρας -και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί- σε ένα κλίμα σταθερότητας μόνο τέτοιες ειδήσεις θα έχουμε.

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία και, για παράδειγμα, κατάφερε να υπογράφουν επί των ημερών της συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ΕΡΤ που είχαν να υπογραφούν από το 2007. Κατάφερε να δώσει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους της ΕΡΤ, που είχαν να δοθούν δεκατέσσερα χρόνια. Αυτά γιατί δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια; Σίγουρα ένας λόγος, μία αιτία είναι η κρίση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι
πολλές φορές βάζουμε μπροστά ως πολιτικό σύστημα -και δεν αναφέρομαι στην παράταξη και την κυβέρνηση που εκπροσωπώ- τις ιδεοληψίες μας από την πράξη. Εμείς έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τις πράξεις μπροστά από όλα τα υπόλοιπα προς όφελος των εργαζομένων, όπου και αν αυτοί εργάζονται».

Δείτε το βίντεο:

Διγενή: «Να στελεχωθεί πλήρως η ΕΡΤ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό»

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Διγενή, στην ομιλία της επισήμανε τις πολύπλευρες επιπτώσεις που έχει η εντατικοποίηση της εργασίας στους εργαζόμενους, λέγοντας πως αντί να εντατικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό η εργασία των υπαρχόντων εργαζομένων, οι λειτουργικές ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων.

Ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ στο σύνολο τους εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ καυτηρίασε πως αντί για αυξήσεις στους μισθούς, στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ δίνονται κουπόνια – τροφεία για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ.

Επίσης, σχολίασε ότι στην ΕΡΤ εφαρμόζονται διαφόρων μορφών εργασιακές σχέσεις, όπως συμβάσεις έργου. Ακόμη, υπάρχουν εργαζόμενοι που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό άλλων εταιρειών, κυρίως οπτικοακουστικής παραγωγής και δεν έχουν καμία σιγουριά για τη δουλειά τους, την ανανέωση των συμβάσεων, αλλά και τις πληρωμές υπερωριών και Σαββατοκύριακων και σε αυτούς τους εργαζόμενους επιβάλλεται εξαήμερη και εφταήμερη βδομάδα δουλειάς. Επισήμανε, ακόμη, ότι οι τεχνικοί της ΕΡΤ δεν παίρνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους.

Ανέφερε, δε, ότι το περιεχόμενο που παράγει η ΕΡΤ γίνεται από την εξαντλητική δουλειά των εργαζομένων της.

Η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που επιτρέπουν την επιβολή 6ήμερης εργασίας, δίνουν τη δυνατότητα στην διοίκηση της ΕΡΤ να το πράξει ανά πάσα στιγμή, σημείωσε. Αυτό θα ωθήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων και εντατικοποίηση της δουλειάς τους, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για την υγεία τους.

Κλείνοντας τη δευτερολογία της, ανέφερε ότι οι διοικήσεις της ΕΡΤ πάντα έπαιζαν και ρόλο «λαγού» στην εφαρμογή αντιλαϊκών νόμων και ανέφερε το παράδειγμα ότι και το να δίνεται κουπόνι αντί για αύξηση στον μισθό εφαρμόστηκε πρώτα στην ΕΡΤ και μετά γενικεύτηκε στον κλάδο των ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ, επισήμανε, έχει πρωτοστατήσει διαχρονικά για γίνουν υπόθεση όλων τα δίκαια αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ και να οργανωθεί η αλληλεγγύη. Στηρίζει τον αγώνα τους για να μην υπάρχει βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις, να κατοχυρωθεί ΣΣΕ σε κάθε ειδικότητα εργαζομένων που θα τους εξασφαλίζει πλήρη και αναβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ