Βορίδης: Όσοι επένδυσαν στην εκλογή Κασσελάκη απογοητεύτηκαν

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε πως «όσοι επένδυσαν στην εκλογή Κασσελάκη απογοητεύτηκαν».

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στην αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μάκης Βορίδης απάντησε ότι «νομίζω ότι υπάρχει μία συνεκτίμηση πραγμάτων. Οι φυσικές καταστροφές, λόγων της εκτάσεως και της εντάσεώς τους δεν θεωρήθηκε, παρά τα όσα ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η ενέργεια του κράτους δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική. Νομίζω ότι και οι πολίτες κατάλαβαν ότι υπήρχε μία πολύ μεγάλη ένταση των φαινομένων και εκεί ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και η κυβέρνηση έκανε αυτό που μπορούσαν να κάνουν. Άρα νομίζω ότι υπήρξε μία τέτοια κρισιολόγηση».

«Δεύτερον, υπήρξε, στο βραχύ βίο, μέχρι σήμερα, αυτής της κυβερνήσεως -γιατί μιλάμε για την κυβέρνηση των τελευταίων τριών μηνών, στους οποίους έχει μεσολαβήσει κι ένας Αύγουστος, άρα μιλάμε για μία καθαρή λειτουργία της Βουλής δύο-δυόμιση μήνες- εκεί λοιπόν σε αυτό το χρονικό διάστημα είδαν οι πολίτες ότι αναλήφθηκαν κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού, η υλοποίηση με το οικονομικό νομοσχέδιο του 50% όσων υπεσχέθημεν προεκλογικώς, άρα και αυτό πολύ σημαντικό, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που επικρίθηκε, αλλά από την άλλη μεριά εκτιμήθηκε θετικά σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας… Άρα, εδώ παρότι υπήρχε αυτή η πολύ μεγάλη πίεση από τις φυσικές καταστροφές, από την άλλη μεριά έγιναν πράγματα και αυτό αξιολογήθηκε» πρόσθεσε.

«Και τρίτον (…). Νομίζω ότι και στην ακρίβεια έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτό είναι ένα γενικό φαινόμενο, είναι ένα εισαγόμενο φαινόμενο, δεν χρεώνεται στην κυβέρνηση και αναγνωρίζεται στην κυβέρνηση και η προσπάθεια για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που έχει γίνει με πάρα πολλά μέτρα, αλλά και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόσο με τους ελέγχους όσο και με συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι το “Καλάθι”, όπως είναι το πλαφόν στο όριο του κέρδους», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Βορίδης.

Όσον αφορά για το αν θα γίνονταν τα ίδια σε περίπτωση που υπήρχε ισχυρότερη αξιωματική αντιπολίτευση απέναντί τους, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε: «Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Η αντιπολίτευση πρώτον έρχεται από μία ήττα, η οποία κατά την κρίση μου είναι στρατηγική. Οι στρατηγικές ήττες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ότι δεν περιορίζονται στο να εντοπίζεται η κρίση στην αλλαγή του προσώπου, αλλά η στρατηγική ήττα έχει να κάνει με τον τρόπο που αρθρώνεται ο πολιτικός λόγος και οι βασικές θέσεις της αντιπολίτευσης. Σε αυτό, και δεν είχαν το χρόνο ενδεχομένως και δεν είχαν τη βούληση, αυτό θα φανεί στην πορεία, να πάνε σε μία αλλαγή και σε μία μετακίνηση της συνολικής τους πολιτικής τους θέσης και κυρίως των προγραμματικών τους θέσεων».

«Μάλιστα, θεωρώ ότι κομμάτι της συζήτησης αυτής, περί νίκης και ήττας, έχει να κάνει και με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Υπό ποίαν έννοια; Θεωρώ ότι ένα κομμάτι της ανάλυσης των αποτελεσμάτων, μαζί με την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι και μία καθαρή νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Γιατί όμως; Γιατί εδώ έχουμε μία μετακίνηση τμημάτων, κυρίως αριστερών ψηφοφόρων, δηλαδή ψηφοφόρων που ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι πια απογοητευμένοι πια από αυτό που βλέπουν και μετακινούνται σε μία πιο ριζοσπαστική θέση» σημείωσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «Από την άλλη μεριά, πολλοί όσοι επένδυσαν στην εκλογή του νέου αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι αυτό είναι ένα “game changer”, ότι αλλάζει το παιχνίδι, ότι αλλάζει τους όρους της πολιτικής, μάλλον απογοητεύτηκαν. Πρώτον γιατί δεν είναι θέμα προσώπου, δεύτερον η πολιτικές αλλαγές δεν επισυμβαίνουν με τέτοιο τρόπο και τρίτον θα έπρεπε να δει κανείς έναν αέρα. Δηλαδή τι; Μια ορμή, κάπως αυτό να αποτυπωθεί. Όχι τώρα, να κατεβαίνει ο Ζαχαριάδης με οριακή διαφορά από τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Δηλαδή σε άλλες περιπτώσεις ο υποψήφιος του ΚΚΕ να είναι πάνω από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι ότι ήρθε ορμητικός νέος αρχηγός με τον αέρα του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ