Βορίδης για κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Μια προσφώνηση δεν δημιουργεί παλάτια

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον ANT1, ρωτήθηκε τόσο για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όσο και για την διάταξη που θα επιφέρει αποκλεισμό από την συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι «έσπασε ο πάγος» ανάμεσα στον βασιλιά Φελίπε και τον Χουάν Κάρλος – Η αγκαλιά πατέρα και γιου

«Η εκπροσώπηση της Κυβέρνησης έγινε θεσμικά διά του αντιπροέδρου και της Υπουργού Πολιτισμού. Εγώ ήμουν προσκεκλημένος της οικογένειας, γιατί διατηρώ φιλικούς δεσμούς με μέλη της οικογενείας. Και να σας στενοχωρεί αυτό, εμένα δεν με στενοχωρεί. Έχετε τις απόψεις σας, δεν ξέρω από πού εδράζονται, ίσως από κάποια εμπάθεια», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στον Γιώργο Καραμέρο.

«Υπάρχουν διαστάσεις, όταν κάνουμε την διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτική κηδεία και κηδεία που το Κράτος με κάποιο τρόπο παρεμβαίνει. Υπάρχει μια δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να κηρύξει εθνικό πένθος. Σε τέτοια περίπτωση ο Υπ. Εσωτερικών οφείλει να διατυπώσει πως θα εκφραστεί αυτό το εθνικό πένθος, πχ. να είναι μεσίστιες οι σημαίες ή να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Αυτό δεν έγινε. Από την άλλη μεριά, ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλεύς των Ελλήνων. Υπό αυτήν την έννοια δεν ήταν ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, είχε παίξει έναν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Γιατί δεν υπήρχε φωτογραφία του στο φέρετρο
«Η Αριστερά εκκινεί μια συζήτηση για το κατά πόσο η κηδεία δημιουργεί ζητήματα πολιτειακού χαρακτήρα. Ελήφθησαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Ο εκλιπών δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος, ο οποίος απεβίωσε. Εννοώ, αν αύριο αποβιώσω εγώ, δεν θα έρθουν 4 αρχηγοί Κρατών και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οι τίτλοι ευγενείας δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα. Αλλά όταν αναγνωρίζονται από αλλοδαπές έννομες τάξεις, προφανώς αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα. Αν έλθει κάποιος και είναι πρίγκιπας, δεν θα του μιλάτε με το μικρό του όνομα ή θα του λέτε “έλα ρε φίλε”. Οι κανόνες ευγενείας επιβάλλουν να τον αναγνωρίσετε κι εσείς ως πρίγκιπα. Ο τέως βασιλεύς ήταν τέως εν ζωή. Αποβιώσας αντιλαμβάνεστε ότι κανείς πιά δεν είναι τέως. Όταν κάποιος αποβιώσει, δεν υπάρχει ζήτημα. Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ όλο αυτό το ζήτημα των προσφωνήσεων και της ορθότητας των προσφωνήσεων; Γιατί το κάνουμε τόσο μεγάλη συζήτηση; Το πολιτικό ζήτημα ποιο είναι; Διά της προσφωνήσεως ανησυχείτε μήπως δημιουργηθούν παλάτια;»

«Εκείνος ο οποίος κηδεύθηκε είναι εκείνος που διετέλεσε βασιλεύς της Ελλάδας και πρώτος πολιτειακός παράγων σε μια συγκεκριμένη εποχή. Η έννοια της ιδιωτικότητας έχει να κάνει με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Στην κηδεία αυτή δεν μπορούσε να μην εκπροσωπηθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Από την αγωνία της Αριστεράς και την καταπληκτική επιρροή των ιδεών της, φθάνουμε να συζητάμε παράλογα πράγματα», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη ο Μάκης Βορίδης με την σύζυγό του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ