Ο Stevie Wonder ανησυχεί με την ευκαιρία της επετείου για τον Martin Luther King

Ο Stevie Wonder, ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, έβγαλε και πάλι ένα προσωπικό πολιτικό μήνυμα και απευθύνθηκε στην παγκόσμια κοινότητα των πολιτών, με αφορμή την επέτειο της καθιέρωσης της ημέρας γενεθλίων του Martin Luther King, ως εθνική εορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Στην αρχή και πριν από την ομιλία του, ο Stevie έπαιξε λίγο την μελωδία από το δικό του τραγούδι με τίτλο “Happy Birthday”.

Ιδού τι είπε ο Stevie Wonder

“Πριν από 93 χρόνια, σαν εχθές το μεσημέρι, το σύμπαν μας έστειλε μια δύναμη που έγινε το πνεύμα του Dr. Martin Luther King Jr. Η γέννησή του δεν ήταν από ατύχημα, η ζωή του δεν ήταν συμπτωματική. Χαρούμενα γενέθλια Dr. King. Πριν από 40 χρόνια σαν σήμερα έκανα πορεία στο κρύο και τους χιονισμένους δρόμους της Washington D.C., μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους, που όλοι πίστευαν ότι είχαν το δικαίωμα και τη δύναμη να πείσουν το Κογκρέσο ότι χρειαζόμασταν αυτή την εθνική εορτή.

Όχι απλώς για να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο της ειρήνης, αλλά και για να τιμήσουμε την αρχή της ειρήνης και της ενότητας. Πριν από 40 χρόνια κάναμε την πορεία και φθάσαμε ειρηνικά στην πρωτεύουσα, για να εξερευνήσουμε τους τρόπους για να κάναμε την υπέρβαση. Θα ήταν η πρώτη μας νομοθετική πράξη, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία θα προσπαθούσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μέσα στο Κογκρέσο.

Πριν από 40 χρόνια η Βουλή ήταν δημοκρατική, η Γερουσία ήταν Ρεπουμπλικάνικη και υπήρχε Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση στηριζόταν σε ψέματα και μίσος και έκανε ό,τι μπορούσε στο να κρατήσουν μακριά το κράτος από το να αποδεχθεί να κυρηχθεί εθνική εορτή. Ο John Connors προσπαθούσε επί 14 χρόνια χωρίς καμία επιτυχία.

Πριν από 40 χρόνια, χωρίς τον ηλεκτρονικό κόσμο, χωρίς email, χωρίς ίντερνετ, βρήκαμε τον τρόπο να νικήσουμε τις πιθανότητες και κάναμε αυτό που ο Dr. King θα ήθελε. Βρήκαμε την ανθρωπιά σε ανθρώπους που διαφωνούσαν παθιασμένα με εμάς. Αμβλύναμε τις διαφορές μας τον Αύγουστο του 1983 και έτσι το νομοσχέδιο για να γίνουν τα γενέθλια του Dr. King εθνική εορτή, ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 338 ψήφους υπέρ έναντι 90.

Τον Οκτώβριο του 1983 εκείνο το νομοσχέδιο πέρασε και από τη Ρεπουμπλικανική Γερουσία με ψήφους 78 υπέρ έναντι 22. Και ο Πρόεδρος Ronald Reagan υπέγραψε το νομοσχέδιο και έγινε νόμος, στις 2 Νοεμβρίου 1983. Παρόλο που δεν ήμουν παρών στο γεγονός, ουσιαστικά είμασταν όλοι εκεί, στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πρώτη επίσημη εθνική εορτή για να τιμηθεί ο Dr. King ήταν στις 20 Ιανουαρίου 1986.

Τώρα 40 χρόνια αργότερα, πορευόμαστε ακόμα με τη ζωή και τον χρόνο, σαν να έχουμε πάντα κάτι που πρέπει να κάνουμε, κάτι να πούμε, κάτι να διδάξουμε, κάτι να μάθουμε και κάτι για να αγαπήσουμε. Οι άνθρωποι δεν έχουμε χρόνο, αυτά τα 40 χρόνια τι κάναμε για τον πλανήτη; Πώς έχουμε πραγματικά βοηθήσει ο ένας τον άλλον; πού πιθανότατα να έχει εξαλειφθεί.

Γιατί εξακολουθούν να προστατεύονται τα όπλα και γιατί το μίσος έχει αυξηθεί; Eιλικρινά έχουμε πράξει πολύ λίγα σε αυτά τα 40 χρόνια. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ζωή είναι αληθινή, η φαντασία είναι ψεύτικη και τώρα ήρθε η ώρα να μεγαλώσουμε και να βγούμε από τις εικονικές μας αυταπάτες, που πουλάνε δολοφονίες, τρομοκρατία και μίσος με κάθε like ή κάθε ακόλουθο.

Dr. King, μακάρι να μπορούσα να πω ότι είσαι εδώ, αλλά είναι σαν να μην αξίζαμε να σας είχαμε τότε και τώρα δεν είμαστε πολύ καλύτερα. Ω ναι, χαρούμενα παραδεισένια γενέθλια και άνθρωποι… πιστεύω βαθιά στην ψυχή μου ότι το σύμπαν μας παρακολουθεί και είναι θυμωμένο, αλλά θα το φτιάξουμε… ελπίζω! Σας ευχαριστώ!

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ