Βολές Μαξίμου κατά Τσίπρα

Βολές Μαξίμου κατά Τσίπρα

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης –ΣΥΡΙΖΑ ενόψει με φόντο το «δίδαγμα της Λευκωσίας». Ως απρόσμενο «δώρο» υποδέχθηκαν στο Μαξίμου τη δήλωση Τσίπρα πάνω στις δραματικές διαβουλεύσεις του Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Ως απρόσμενο «δώρο» αντιμετώπισαν σε Μαξίμου και Λ. Συγγρού τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δραματικότερες ώρες της διαβούλευσης ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση, την τρόικα και το Eurogroup.

O Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας εμμέσως και πάλι την κυβέρνηση ότι άφησε την Κύπρο στην τύχη της κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει και να χορηγήσει εδώ και τώρα 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο προκειμένου να μην υπάρξει χρεωκοπία της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας την κατάσταση εν μέσω των τελεσιγράφων προς τη Λευκωσία σημείωνε πως «το Eurogroup κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο σε τραγωδία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί «τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων» και ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει την πρόσθετη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέσω του ελληνικού ELA βάζοντας στο στόχαστρό του και τον Γ. Προβόπουλο ο οποίος, κατά την Κουμουνδούρου, είναι ο άνθρωπος που «μπλόκαρε» αυτή τη διαδικασία όπως ζητήθηκε από τη Λευκωσία.

Μαξίμου: Είναι άσχετος…

Έπειτα από συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο αποφασίστηκε να βγει απάντηση από τη Λ. Συγγρού στον Αλέξη Τσίπρα με τη μορφή non paper στο οποίο δίνονται οικονομικές απαντήσεις στα όσα έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δηλώσεις του είναι γραμμένες από άσχετους με τα οικονομικά» λένε στην κυβέρνηση διαψεύδοντας ότι η Κύπρος ζήτησε οποιοδήποτε ποσό για την κάλυψη του τραπεζικού της συστήματος. Αυτό που επισημαίνεται από την κυβέρνηση είναι πως η Αθήνα δείχνοντας τη συμπαράστασή της προς την Κύπρο αρχικά συμφώνησε να συμμετάσχει με 50% στην ανακεφαλαιοποίηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Και μετά από τις συνεννοήσεις Σαμαρά – Αναστασιάδη το συνολικό κόστος διαμορφώθηκε στα 2/3 του ποσού δηλαδή κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για «ανοησίες» ως προς τη δυνατότητα παροχής ρευστότητας από τον ελληνικό ELA καθώς όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη αυτό δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς γιατί και η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου αποτελούν καταστήματα και όχι θυγατρικές τραπεζών στην Ελλάδα. Αντίθετα στην επενδυτική τράπεζα (που είναι θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα) έχει ήδη δοθεί όλο το αναγκαίο ELA από τις Ελληνικές αρχές ενώ το το μέγιστο που δικαιούνταν να πάρουν τα Κυπριακά Καταστήματα στην Ελλάδα από τον ELA, το έχουν ήδη πάρει -απευθείας- από την Κύπρο.

ΠΑΣΟΚ: Αυτά να τα λέει με τον Καμμένο…

Απόπειρα συνειδητής παραπλάνησης και επικίνδυνη άγνοια για το πώς λειτουργεί το ευρωσύστημα, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα η Ιπποκράτους.

«Τέτοιες μνημειώδεις ανευθυνότητες δεν βοηθούν την Κύπρο και βασίζονται στην καταπληκτική σκέψη ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει τμήμα της κυπριακής κρίσης, ώστε να μη μπορεί να στηρίξει ούτε την Κύπρο, ούτε τον εαυτό της. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι τέτοιες ιδέες πρέπει να τις μοιράζεται εμπιστευτικά μόνο με τον κ. Καμμένο;»…

Σε κάθε περίπτωση οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο μετά το αρχικό «όχι» της κυπριακής βουλής θα μονοπωλήσουν την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα καθώς το «δίδαγμα της Λευκωσίας» αναμένεται ότι θα επηρεάσει τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή που έχουν μπροστά τους ένα ακόμη δύσκολο τεστ με την τρόικα στις αρχές Απριλίου περιμένοντας τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και την Κουμουνδούρου που έσπευσε να συνταχθεί απόλυτα με το αρχικό «όχι» των κυπρίων χτίζοντας μάλιστα συμμαχίες με τους Ανεξάρτητους Έλληνες –συμμαχίες που πλέον έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα εκδηλωθούν και στην πράξη αφού Τσίπρας και Καμμένος έχουν δεσμευτεί για κοινές κινήσεις εντός βουλής ως προς το θέμα της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ