Βενιζέλος:Υπάρχει «Πέμπτη Φάλαγγα»

Βενιζέλος:Υπάρχει «Πέμπτη Φάλαγγα»

 

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην πολιτική εκδήλωση του Κινήματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για την πορεία προς τις διπλές εκλογές του Μαΐου, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε έντονη κριτική στη ΔΗΜΑΡ, την οποία ωστόσο κάλεσε εκ νέου να συμμετέχει στη διαδικασία συγκρότησης της «κεντροαριστεράς» και του ψηφοδελτίου του συνεργατικού σχήματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το δίλημμα είναι «αν η χώρα θα ολοκληρώσει με ασφάλεια τη μόνη εφικτή και υπαρκτή στρατηγική που οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο ή αν θα κάνει μια άλλη αβέβαιη, μη περιγραφόμενη και μη προτεινόμενη επιλογή που ακυρώνει τις θυσίες και οδηγεί ξανά στην αρχή για να ξανακάνουμε από χειρότερο σημείο τις ίδιες θυσίες», σε έναν «λαβύρινθο χωρίς να υπάρχει έξοδος».

 

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στους επόμενους μήνες προς τις εκλογές, κρίνεται η οριστική στροφή της χώρας για την έξοδο και την κρίση και πως ενόψει αυτού έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πολλά αισιόδοξα μηνύματα που δεν βασίζονται σε δημοσκοπικές εκτιμήσεις, αλλά σε απτά αποτελέσματα αφενός στις εκλογές σε μαζικούς χώρους, και αφετέρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας «δυστυχώς ζοφερή και επικίνδυνη», γιατί βιώνουμε, όπως εξήγησε, μια εντυπωσιακή και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη αντίφαση: Ενώ η χώρα με χίλιους κόπους και βάσανα με τις θυσίες των πολιτών ετοιμάζεται να κερδίσει το εθνικό, κοινωνικό και θεσμικό στοίχημα της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, «ακυρώνονται διαρκώς με πάθος από τη μεριά της πολιτικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων κοινωνικών θυλάκων οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης». «Η κυβέρνηση με τις δυσκολίες της αγωνίζεται, το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται, κουβαλάει το βάρος της χώρας και του στρατηγικού προσανατολισμού του», ενώ «η αντιπολίτευση συνολικά επενδύει ανοικτά στην καταστροφή και στην εξανέμιση των προσπαθειών της» υπογράμμισε.

 

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τώρα «η χώρα θέλει αναγνώριση των θυσιών και επιτευγμάτων της, να γίνει κατανοητό, όχι με πολιτικές χάρες αλλά πολιτική οξυδέρκεια για το μέλλον της Ευρώπης ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά έτοιμη να βγει από το μνημόνιο και να επανέλθει στην κανονικότητα μιας χώρας- μέλους της Ευρωζώνης». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό μια το χρηματοδοτικό κενό, είναι πάνω στο τραπέζι και πως υπάρχουν λύσεις. Αντίθετα, τόνισε ότι στο εσωτερικό «ζούμε μια κατάσταση γεμάτη από ένταση, πρώιμη αλαζονεία νέων ή παλαιών φορέων που περνούν περίοδο μικρομεγαλισμού τους, εμμονική αντίληψη για κατάληψη της εξουσίας, μια χωρίς αντικείμενο και τέλος στρατηγική εφόδου για εσωτερική κατανάλωση».

 

Επιπλέον, τόνισε ότι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αναβίωση της τρομοκρατίας και την ανακύκλωση της συζήτησης γύρω από σκάνδαλα υπαρκτά, πληγώνει κατάκαρδα το πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ. Αφού επαίνεσε τις πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης, είπε ότι όλα αυτά θα έπρεπε να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά «γιατί οι περισσότερες πληροφορίες είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό». Αυτά, τόνισε, συντελούν στην ανασφάλεια των πολιτών και δίνουν τροφή στο φασισμό, την ξενοφοβία και στην ανάπτυξη της «ισοπεδωτικής αντιμνημονιακής φρασεολογίας».

 

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στο εσωτερικό υπάρχει «Πέμπτη Φάλαγγα» που αμφισβητεί τις προσπάθειες και τις επιτυχίες της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ είναι τραγικά δύσκολος αλλά υπαρξιακά αναγκαίος για τη χώρα. Είπε ότι αυτοί που δήθεν «πενθούν» για τον «χαμένο παράδεισο της Μεταπολίτευσης», κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν άφησε τη χώρα να οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο και την ασύντακτη χρεοκοπία».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι παρατηρείται ακατάσχετη ροπή προς τη συνομωσιολογία που εκμεταλλεύεται λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει, σημειώνοντας πως ωστόσο είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα το «συλλογικό ψεύδος» ότι «υπήρχε ένα άλλο σχέδιο που δεν εφαρμόσαμε γιατί θέλαμε να θίξουμε τους έλληνες και το επίπεδο ζωής τους». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλοι εμφανίζονται ως καλοί εκτός από το ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β», τόνισε. Αντίθετα, είπε ότι εμφανίζεται ‘ένα ανύπαρκτο σχέδιο που απειλεί και υπόσχεται να μας οδηγήσει πίσω, υπό το μηδέν, να ακυρώσει όλες τις κατακτήσεις για να τις ξανακάνουμε από την αρχή με χειρότερους όρους». Αυτό, ο κ. Βενιζέλος το συνέδεσε με την «ανιστόρητη και γελοία φάρσα της μετενσάρκωσης του Ανδρέα Παπανδρέου».

 

Σχετικά με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο κύκλος παύει να είναι φαύλος και γίνεται ενάρετος, διότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση δημοσιονομικά και μακροοοικονομικά.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί τι είναι «προοδευτικό» και τι «συντηρητικό, καθώς επίσης και τι είναι «παλιό» και τι «νέο», θέτοντας το ερώτημα, μεταξύ άλλων, αν ένα μελλοντικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι προοδευτικό και αν το σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι συντηρητικό. «Νέο είναι αυτό που υπόσχεται την επιστροφή στο παλιό, το οποίο καταγγέλλεται;», ενώ «το παλιό είναι αυτό που παίρνει δύσκολες αποφάσεις και κάνει τομές;» αναρωτήθηκε.

 

Ασκώντας έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κάλεσε να δει πώς είναι η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά ως υποψήφιο του «μικρού, περιθωριακού» κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς να πει με ποιους θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. «Είναι δύσκολο και αγκυλωμένο το ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα καλύτερο» σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ακόμα και επί Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε ότι εκφράζει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης και πως αυτό ισχύει και τώρα. Ασκώντας κριτική στη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι η έως πρόσφατα αντιφατική στάση της, αποσαφηνίζεται τώρα ως αντικυβερνητική και ότι παράλληλα θέτει θέμα εκλογών και «μας βγαίνουν πολύ από τα αριστερά στο όνομα της ηθικής». Απαντώντας ουσιαστικά προς την κριτική που ασκεί η ΔΗΜΑΡ προς το ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι προφανώς και μπορεί κάποιος να είναι προοδευτικός, δημοκράτης, κεντροαριστερός και να μετέχει στην ευθύνη της διακυβέρνησης.

 

Σχετικά με τους «58» και άλλες δυνάμεις και κινήσεις που «έρχονται και επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως καταλύτης των εξελίξεων και όχι ως κόμμα», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμπράξει χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονεία, «αλλά διεκδικώντας και από τους άλλους απόλυτο σεβασμό, τώρα, της ιστορίας του, της υπόστασής του, του σημερινού ρόλου του που κρίνει τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

 

Ο κ. Βενιζέλος άφησε νέες αιχμές προς τη ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΕΣΚ, λέγοντας ότι το ΕΣΚ έχει άποψη για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι σε αυτό συμμετέχουν κόμματα που στις χώρες τους διαδραματίζουν ρόλο σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα συγκροτηθεί κοινή ενιαία Οργανωτική Επιτροπή που θα προετοιμάσει τη Συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου και στην οποία θα μετέχουν το ΠΑΣΟΚ, οι «58», όλες οι κινήσεις του χώρου και ότι θα απευθυνθεί νέα πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ, ενώ θα προτείνει να μείνουν κενές οι θέσεις των κομμάτων που δεν μετέχουν στην προσπάθεια, ως συμβολισμό της διαρκούς πρόσκλησης απέναντί τους. Η Επιτροπή θα συζητήσει και για τον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου.

Πριν την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος έκοψε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ