Βαρβιτσιώτης στον Realfm: Οι διερευνητικές έχουν στόχο να ξεκαθαρίσει ποια είναι πραγματικά η διάθεση της Τουρκίας

“Πιστεύω ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο να ξεκαθαρίσει ποια είναι πραγματικά η διάθεση της Τουρκίας και να φανεί αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να καθίσει με ειλικρίνεια στο τραπέζι του διαλόγου ή τα κάνει όλα αυτά προσχηματικά”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως εξήγησε, “για να φανεί αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην πρόσκληση της Τουρκίας όπως το έχουμε κάνει άλλωστε ήδη, να έρθει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτών των διερευνητικών επαφών και να πιάσει το νήμα από το 2016, όταν αυτό που συζητούσαμε ήταν τον καθαρισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό οφείλουμε για άλλη μία φορά να το κάνουμε. Αν η Τουρκία δεν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αναλάβει και πλήρως την ευθύνη της αποστασιοποίησης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα δεχτεί και τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς”.

“Η έκφραση της δυσαρέσκειας της τουρκικής πλευράς απέναντι στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν ακριβώς ότι αυτό που είπαμε και είπε ο Πρωθυπουργός ότι υιοθετήθηκε όλο το πλαίσιο μέσα από το οποίο ο ελληνισμός συνολικά βλέπει την τουρκική επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα ότι αυτό υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί πλέον γεγονός και όσοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, ας διαβάσουν όλες αυτές τις αντιδράσεις της Τουρκίας απέναντι στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για να καταλάβουν πόσο ενόχλησε την άλλη πλευρά η ενιαία στάση της Ευρώπης, η οποία έδειξε στην Τουρκία τους δύο δρόμους τους οποίους λέγαμε -ή τον δρόμο της συνεργασίας μέσα από την αποφυγή οποιονδήποτε μονομερών προκλητικών ενεργειών που προσβάλουν και το διεθνές δίκαιο αλλά και την σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη τον δρόμο της μη συνεργασίας πλέον με την Ευρώπη που επιφέρει στο τέλος της διαδρομής σοβαρότατες οικονομικές κυρώσεις”, υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σχετικά με τη στάση του κ. Ερντογάν τόνισε πως “νομίζω ότι αυτό που δείχνει είναι ότι τελικά συμπεριφέρεται απέναντι σε όλον τον διεθνή παράγοντα και όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα με τη διάθεση αμφισβητία του πλαισίου που τίθεται για την Τουρκία. Το γεγονός δηλαδή ότι προχωράει ή προετοιμάζει τη θέση σε λειτουργία των συστημάτων S400 ξέρει πολύ καλά ότι θα του επιφέρει μια σοβαρή διατάραξη των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και θα διακόψει την οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία όπως έχει ήδη αποφασίσει τόσο το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και το αμερικανικό Κογκρέσο με τις πρόσφατες αποφάσεις του”.

Σε ό,τι αφορά στα Βαρώσια, σχολίασε ότι “τόσο σε σχέση με τον ΟΗΕ αλλά και με την ΕΕ η οποία για πρώτη φορά συμπεριέλαβε τα Βαρώσια στις αποφάσεις της την προηγούμενη εβδομάδα και θεώρησε ότι οποιαδήποτε κίνηση στα Βαρώσια θα αποτελέσει μία μονομερή προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει, ότι προχωράει για να ελέγξει πολιτικά μέσα από την υποστήριξη του εκλεκτού του και τις εξελίξεις στην τουρκοπυριακή πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο σκληρές αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις κινήσεις ήρθαν από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους ηγέτες και ιδιαίτερα από τον κ. Ακιντζί, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Ερντογάν ότι παρεμβαίνει ευθέως στην προεκλογική εκστρατεία που αυτή τη στιγμή διεξάγεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι μόνο παρεμβαίνει αλλά ουσιαστικά δυναμιτίζει την οποιαδήποτε δυνατότητα για προσφυγή σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ