Βαρουφάκης: Είμαστε μια ανάσα από την Βουλή – Τι είπε για την “Δήμητρα” και το ευρώ

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε παρέμβαση στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, “Πρόσωπο με πρόσωπο“.

Σχετικά με το τι έφταιξε και το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Εμείς δεν καταφέραμε, δεν μπορέσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν πραγματικά το πρόγραμμα μας. Αντίθετα, οι πολίτες, στον βαθμό που άκουσαν το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, άκουσαν μια διαστρεβλωμένη έκδοση, στην οποία εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε μια συζήτηση, ούτως ώστε να γίνει κτήμα του κόσμου. Γίνονταν συζητήσεις για το πρόγραμμα μας χωρίς εμάς», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Λίγο πολύ γνωρίζουμε τι μορφή θα έχει η κυβέρνηση. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι αντιπολίτευση θα βρει μπροστά της στη Βουλή. Η Βουλή έχει μεγάλη ανάγκη αριστερής, πραγματικά πλουραλιστικής και αυθεντικά οικολογικής αντιπολίτευσης. Μια φωνή που να μην φοβάται, ξέρετε εμείς το έχουμε κάνει αυτό στη Βουλή, εμείς δεν λαϊκίζουμε, είμαστε το μόνο αριστερό κόμμα που μιλάμε για δημοσιονομική στενότητα την ώρα που η κυβέρνηση, υποτίθεται συντηρητική, μιλάει για κατορθώματα και δημοσιονομική άνεση. Και φυσικά μια φωνή που δεν φοβάται να αποκαλύπτει πρακτικές και συμφέροντα όσο ισχυρά κι αν είναι αυτά».

«Ο κόσμος πραγματικά είναι κουρασμένος και θέλει μια επίπλαστη σταθερότητα. Όμως όταν εμείς λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε, το εννοούμε. Εμείς δεν στοχεύουμε σε κάποιο κοινό. Δεν κάνουμε focus group για να δούμε τι είναι αυτό που περνάει για να απευθυνθούμε σε αυτό το κομμάτι της κοινής γνώμης και όχι στο άλλο, να ξαναθυμίσουμε στον κόσμο το 2015…» σχολίασε.

«Το πρόγραμμα, το οποίο καταθέσαμε, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα. Ο “Οδυσσέας”, για παράδειγμα που αντικαθιστά τον “Ηρακλή”, για μένα, αλλά και για το ΜέΡΑ25 συνολικότερα είναι απαραίτητο συστατικό βιωσιμότητας της χώρας. Ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση αυτή την στιγμή έχουμε 2 εκατομμύρια ακίνητα που θα βγουν στο “σφυρί” ή θα μπουν μέσα σε παράγωγα, με αποτέλεσμα γύρω στα 70 δισ. να φύγουν από τη χώρα και να παν’ στα Cayman Islands» συμπλήρωσε.

«Αυτή η οικονομία, όποιος και να είναι κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Υπάρχει ένα αφήγημα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το οποίο σιγοντάρει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, ότι είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα της Ευρώπης και είναι το θέμα τώρα πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κανονικότητα. Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν το πιστεύουμε αυτό. Οπότε όταν μιλάμε για ριζικές στο φορολογικό σύστημα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο ουσιαστικά έβαλε την κυβέρνηση να δανειστεί 5,5 δισ. ή να χρησιμοποιήσει 5,5 δισ. από τα ταμεία για να επιδοτήσει τους παρόχους ενέργειας» ανέφερε.

Βαρουφάκης: Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για έξοδο από το ευρώ

Στην ερώτηση για το αν αλλάζει κάτι στην στρατηγική του ΜέΡΑ25 απάντησε «Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για έξοδο από το ευρώ. Οι αντίπαλοι μιλούν για έξοδο από το ευρώ. Εμείς λέμε για τα αυτονόητα. Λέμε ότι σε αυτή τη χώρα με την σπασμένη οικονομία, με τους μικρομεσαίους να μην μπορούν να αναπνεύσουν, με 24% ΦΠΑ… θα πρέπει ο ΦΠΑ να κατέβει άμεσα. Εμείς δεν κάνουμε λόγο για κάτι ριζοσπαστικό, ας πάει στο 19% που είναι στη Γερμανία. Λέμε ότι αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα μέσα από το Ηρακλή. Λέμε ότι το υπερταμείο πρέπει να καταργηθεί. Η δημόσια περιουσία να μεταφερθεί σε μια αναπτυξιακή τράπεζα, για να υπάρχει μία επενδυτική ροή, η οποία να παράγεται εγχώρια. Κάθε φορά όμως που κάνουμε μια τέτοια πρόταση, ξέρετε τι μας λένε; Ότι αν πάτε να εφαρμόσετε αυτά θα μας πετάξουν από το ευρώ. Τότε εμείς τι λέμε; Αν είναι να μας πετάξουν από το ευρώ γιατί κάνουμε τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της οικονομίας, ας μας πετάξουν από το ευρώ».

Για το αν προβλημάτισε το γεγονός ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» πήρε μεγαλύτερα ποσοστά από το ΜέΡΑ25, διευκρίνισε πως «Δεν πιστεύω ότι η “Πλεύση Ελευθερίας” πήρε ψήφους από εμάς. Και η “Νίκη” πήρε περισσότερες ψήφους. Δεν είναι όμως όμοροι χώροι. Πώς ορίζονται οι όμοροι χώροι; Και το θέτω σε όλους. Για τα κόκκινα δάνεια ποια είναι η πολιτική σας; Για το χρηματιστήριο ενέργειας ποια είναι η πολιτική σας; Γιατί εμείς σκύβουμε πάνω στα προβλήματα του κόσμου και λέμε ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και καλούμε να κριθούμε εμείς αλλά και οι άλλοι, ανάλογα με αυτές τις θέσεις. Εγώ δεν βλέπω ότι είναι όμοροι χώροι».

Για το σχόλιο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που είπε από τη Νίκαια ότι “μην ψηφίσετε μικρά κόμματα είναι χαμένη ψήφος”, είπε: «Χαμένη ψήφος είναι μία ψήφος για ένα κόμμα που ήταν κάποτε αριστερό, το έχει σφιχταγκαλιαστεί με όλες της τρόικας, τις εξορύξεις, το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο και εισήγαγε. Για μας δεν είναι χαμένη ψήφος. Είναι κερδισμένη ψήφος για ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25, που θα βάλει στη Βουλή -που θα γίνει αυτό θα το δείτε. Μια ανάσα είμαστε κι αυτή η ανάσα θα αναπληρωθεί-μια πραγματική αριστερή φωνή και οι πολίτες θα αποφασίσουν αν αυτή τη φωνή τη θέλουν στη Βουλή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ