Η απάντηση Τσουκαλά στον Καραμέρο για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Λάθος της παραδοσιακής αριστεράς να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ και για εμάς ο αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και σε μία κυβέρνηση η οποία θεωρούμε ότι δεν προχωράει στην ορθή κατεύθυνση τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Μάνο Νιφλή και Παναγιώτη Στάθη. Ο κ. Τσουκαλάς απάντησε και στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργο Καραμέρο, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα σενάριο της επόμενης μέρας που μπορεί να περιλαμβάνει Νέα Δημοκρατία με τον Ανδρουλάκη και ολίγη Κασσελάκη».

Αρχικά απαντώντας στους υπαινιγμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, την Πέμπτη στη Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών υπενθύμισε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε με τον πιο ευθύ τρόπο από τον Πρωθυπουργό, και με την ιδιότητά του ως προϊσταμένου της ΕΥΠ, να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία στην ουσία υποχρεώνει την ΕΥΠ να τον ενημερώσει εγγράφως για τους λόγους παρακολούθησης. Δεν υπάρχει πιο θεσμικός κατηγορηματικός και ξεκάθαρος τρόπος».

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για «μία βεντέτα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρωθυπουργό αλλά ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα δημοκρατίας και ποιότητας των θεσμών το οποίο αποκάλυψε ο Πρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ. Όλη αυτή η προσπάθεια ελέγχου του πολιτικού συστήματος δεν θα είχε γίνει γνωστή αν δεν είχε πάρει αυτές τις πρωτοβουλίες το ΠΑΣΟΚ».

Σχολιάζοντας, δε, την ατάκα του κ. Φάμελλου περί ανατρεπτικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι «ανατρεπτική αντιπολίτευση είναι αυτή η οποία μπορεί να νικήσει τη ΝΔ και να κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι εκείνη η οποία στριμώχνει τη ΝΔ όπως κάναμε και με τη φορολόγηση τραπεζών που προτείναμε και αναγκάστηκε να πει ότι θα πάρει κάποια μέτρα αλλά και να εκτεθεί ότι δεν είχε κάνει τίποτα δύο χρόνια παρά τους λεονταρισμούς του κ. Σταϊκούρα.  Είναι εκείνη η οποία έβαλε το θέμα του θεσμού της διαιτησίας και της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Είναι εκείνη η οποία μίλησε για τα βαρέα και ανάγκασε τον κ. Γεωργιάδη να δεσμευτεί τουλάχιστον ότι κάτι θα φέρει».

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στα όσα είπε το πρωί της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, περί συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Κασσελάκη, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι «θα είναι στρατηγικό λάθος της παραδοσιακής αριστεράς να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό θα διευκολύνει στην πράξη τη διαιώνιση της εκλογικής κυριαρχίας της ΝΔ η οποία τώρα κλυδωνίζεται. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ και για εμάς ο αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και σε μία κυβέρνηση η οποία θεωρούμε ότι δεν προχωράει στην ορθή κατεύθυνση τη χώρα. Δεν λέμε ότι είμαστε μάγοι ή έχουμε ραβδιά. Εμείς θέλουμε να δώσουμε λύσεις. Η κοινωνία έχει βιώσει 15 χρόνια όπου νιώθει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έλεγαν την αλήθεια. Εμείς θέλουμε να λέμε την αλήθεια, να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα με συγκρούσεις αλλά με πολιτικό πολιτισμό και παραγωγικό διάλογο για να προχωράει η χώρα».

Όσον αφορά στη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για την ανάγκη διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο πολιτειακούς παράγοντες, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του δημογραφικού. «Το δημογραφικό απειλεί την ίδια τη συνοχή της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη. Θα πρέπει, επομένως, να είναι ένα πεδίο συζήτησης των κομμάτων γιατί χρειαζόμαστε πολιτικές μακράς πνοής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής εξήγησε: «Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει να διασφαλίσουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς και να φτάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ένα 80% συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο πρώτο εμείς είπαμε ότι ο αλγόριθμος που φέρνει η κυβέρνηση δεν εξασφάλιζε επαρκή κατώτατο μισθό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή” και έδειχνε ότι οι αυξήσεις με τον αλγόριθμο θα είναι πολύ πιο μικρές και πως οι μελλοντικές από το 2028 και μετά θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Άρα αυτό σήμαινε ότι δεν θα διαμορφώνουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Υπενθυμίζω ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ κάτω από το 60% του διαμέσου μισθού ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πάνω. Η κυβέρνηση είπε ότι έφερε το γαλλικό μοντέλο. Δεν έφερε το γαλλικό μοντέλο. Το γαλλικό μοντέλο έχει 94% κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στη χώρα μας είναι 28% ενώ το 2019 που ανέλαβε η ΝΔ ήταν στο 25%. Δεν πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση που μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας αυξήθηκε μόνο 3%;».

Τόνισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας «εξασφαλίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με μη άναρχο τρόπο καθώς εκείνοι μπορούν, έχοντας όλα τα εργαλεία -παραγωγικότητα, αγοραστική δύναμη, πληθωρισμό, ανάπτυξη- να συνεκτιμούν πρωτογενώς και τις αντοχές των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών και να βρίσκουν λύσεις. Αν μέσα στην ύλη των μισθών που καταρτίζονται από συλλογικές συμβάσεις μπει ο κατώτατος μισθός, αυτομάτως πάμε από το 28% στο 56%. Άρα πιο γρήγορα θα φτάσουμε και στο 80%. Η κυβέρνηση με αυτό που κάνει και υπονομεύει τον στόχο του 80% και δεν καλύπτει επαρκείς κατώτατους μισθούς».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Νέα Δημοκρατία «το πρώτο πράγμα που έκανε το 2019 ήταν να καταργήσει με το άρθρο 57 του νόμου 4935 τον θεσμό της διαιτησίας όσον αφορά το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής. Η απόφαση 2307 του 2014 του ΣτΕ της χώρας μας, όμως, είχε κρίνει επ’ αφορμή της ΠΥΣ 6 του 2012 ,ότι οι διατάξεις οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία παραβιάζουν το άρθρο 22 του Συντάγματος».

Ακούστε το ηχητικό (μετά το 23ο λεπτό):

Καραμέρος: Αυτογκόλ Ανδρουλάκη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ και τη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως: « Το λάθος έγινε από τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, που μπήκε στο ίδιο κάδρο με τον κ. Μητσοτάκη λίγο πριν την πολύ μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού, όχι με μια συναινετική αντιπολίτευση, αλλά με μία εύκολη, βολική, προβλέψιμη και απολύτως επιθυμητή αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης, έπειτα από τρία χρόνια, αποφάσισε, λίγο πριν τη μάχη του προϋπολογισμού, να πάει να δει τον κ. Μητσοτάκη. Και τα εξώφυλλα και όσα βγήκαν ως ειδήσεις είναι όχι μόνο συναίνεση, αλλά απόλυτη συμφωνία. Άρα σε αυτό το πρωτοφανές σχέδιο στα χρονικά, μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον, να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα κόμμα που του έδωσε νωπή εντολή ο ελληνικός λαός, γιατί κάποιοι μπορεί να εξυφαίνουν σε σκοτεινά γραφεία και να κινούν ως μαριονέτες -ή να νομίζουν ότι μπορούν να κινήσουν ως μαριονέτες- βουλευτές για να αλλάξουν τους συσχετισμούς, θα απαντήσουμε σκληρά. Και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν και οι προοδευτικοί πολίτες και δεν θέλουν να είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου ή να ενισχύσουν με την ψήφο τους ένα τέτοιο σχέδιο.

Για τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμέρος είπε: «Υπήρξαν πρόσωπα που συμμετείχαν στο εγχείρημα και στην προσπάθεια μέχρι τις εκλογές του ‘23. Κάποιοι βιάστηκαν, θεωρώ, να κάνουν μία επιλογή, γιατί όντως είχαμε μία πρώτη αποχώρηση έντεκα βουλευτών. Και στη συνέχεια υπήρξε μία πολύ διχαστική, τοξική, δηλητηριώδης περίοδο, τουλάχιστον έτσι όπως εξελίχθηκε, παρότι δώσαμε χρόνο, θεωρώ, και έτσι έπρεπε να γίνει, που πλέον έχει βρει και την υποστήριξη διαφόρων κέντρων εξωθεσμικών, εξώ-πολιτικών. Και αυτά τα κέντρα συνήθως κάνουν πολύ δύσκολη και τη δουλειά των δημοσιογράφων και τη δουλειά των πολιτικών καθώς προσπαθούν με έναν τρόπο να δημιουργήσουν το σενάριο της επόμενης μέρας. Το όποιο σενάριο της επόμενης μέρας μπορεί να περιλαμβάνει Νέα Δημοκρατία με τον κ. Ανδρουλάκη και ολίγη Κασσελάκη. Οι πολίτες οι προοδευτικοί, οι αριστεροί πολίτες, οι κεντρώοι πολίτες, ο κόσμος που στα κινήματα της οικολογίας, δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχέδιο που θα διαιωνίσει τις ανισότητες και όσα ζούμε, ιδιαίτερα, στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Προσωπικά προέρχομαι και από τον χώρο του Κέντρου και της Πολιτικής Οικολογίας, αλλά βλέπω τις πρακτικές. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του»

«Είπα ότι κάποιοι εξωθεσμικά θέλουν -μπορεί να έχουν ένα σχέδιο- και μπορούν κάποιες πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν ή να πέφτουν στην παγίδα αυτού του σχεδίου, ή στον αντίποδα να ακολουθούν μία γραμμή καθαρή. Εμείς λοιπόν έχουμε μία καθαρή γραμμή, ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της Οικολογίας. Έχουμε μία καθαρή, προοδευτική γραμμή. Αφήσαμε πίσω μας την τοξικότητα και τα λάθη. Και αυτοκριτική να κάνουμε όση θέλετε. Αλλά πλέον απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και λέμε αν θέλει να αλλάξει ο μανδύας αυτής της διαχείρισης που γίνεται στα πράγματα της χώρας σε ένα διαφορετικό σχήμα βολικό, ή με μία επιλογή που θα φέρει και κάποιες αλλαγές ουσιαστικές» συνέχισε.

Μιλώντας για τον σκοπό της συνάντησής στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σημείωσε: «Θεωρώ ότι ήταν ένα πολιτικό αυτογκόλ. Έπρεπε να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπως κάνουμε εμείς, να δώσουμε τη μάχη του προϋπολογισμού και στη συνέχεια -προφανώς οι θεσμικές συναντήσεις δεν είναι κακές, αλίμονο. Όλοι πρέπει να βλέπουν όλους. Είμαστε στο πολιτικό σύστημα, πρέπει να λειτουργεί. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, σοβαρότητα και οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι κάνουν τις επιλογές τους. Αυτό λέω εγώ και καθόλου δεν κατηγορώ κανέναν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως: «Θα σας πω δύο πολύ χαρακτηριστικά ζητήματα που η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάω για τις παλιές συνεργασίες, εγώ δεν πηγαίνω στην εποχή του δεύτερου και του πρώτου μνημονίου. Την εκχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια σε ιδιωτική εταιρία, με όρους που δεν συμφέρουν τους πολίτες της Αττικής, αλλά και τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Μαζί ψήφισε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Και ξέρετε κάτι; Ήμασταν και εμείς σε μια περίοδο αναταραχής. Και εν πάση περιπτώσει εμείς πιστεύουμε στις προοδευτικές συνεργασίες, αλλά δεν γίνεται αυτό να συμβαίνει με δεδομένους συμμάχους της κυβέρνησης ή με δεδομένους συνομιλητές. Είμαστε υπέρ της συναίνεσης, αλλά όχι το να είσαι δεδομένος».

Και συνέχισε: «Πρέπει κάποιος να κάνει η αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να λένε ότι είμαι η αξιωματική αντιπολίτευση -γιατί άλλαξε η αριθμητική του δύναμη ή η θέση του στα πάνελ- και να είναι αγκαλιά με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν βάζουμε ούτε τους πολίτες ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέναντι. Σε πολλά πράγματα έχουμε κοινές ή ομοειδείς θέσεις. Αλλά εδώ είναι μία πολιτική επιλογή. Εδώ ο κόσμος καίγεται με την οικονομία, με τις τράπεζες, με την ακρίβεια, με τα θεσμικά, και πηγαίνουν και μπαίνουν στο ίδιο κάδρο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ