Τσίπρας:Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Τσίπρας:Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

 

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας γενικότερα και τον τομέα του φαρμάκου ειδικότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την εικόνα αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει το χώρο της υγείας και του φαρμάκου σε αδιέξοδο» και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ελλείψεις φαρμάκων, συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών για την προμήθεια των φαρμάκων τους και απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά για να βρουν τα ακριβά και μοναδικά φάρμακα που τα έχουν άμεση ανάγκη».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες», είπε ο κ. Τσίπρας «επειδή ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται».

«Με τον τρόπο που επιβάλλει την αναγραφή της δραστικής ουσίας στρώνει το έδαφος για μονοπωλιακές καταστάσεις, υπονομεύοντας την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας», πρόσθεσε.

«Σήμερα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τρόπο παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί».

«Τα φαινόμενα των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών απαραίτητων φαρμάκων, τεχνητών ελλείψεων από την αγορά και κακών πρακτικών συνταγογράφησης, καθώς και της συνεχούς συσσώρευσης χρεών πρέπει να ελεγχθούν άμεσα», υπογράμμισε.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, απαιτείται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, η ορθή τιμολόγηση και η αξιολόγηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελούν βασικά στοιχεία που θα ανατεθούν σε έναν αναβαθμισμένο και επαρκώς στελεχωμένο ΕΟΦ.

Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία για εγγυήσεις διασφαλισμένης προμήθειας των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για βαριές παθήσεις, είπε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι «σταθερή προτεραιότητα του σχεδιασμού μας αποτελεί η επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, η ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φαρμακευτική βιομηχανία».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.