Τσίπρας: Το έλλειμμα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα της Δημοκρατίας

Τσίπρας: Το έλλειμμα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα της Δημοκρατίας

 

Αναλυτική ενημερωτική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ, είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψή του στη Μόσχα.

Εξερχόμενος από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ο κ. Τιτόφ είναι ο αρμόδιος της ρωσικής διπλωματίας για θέματα Ευρώπης και ελληνορωσικής συνεργασίας, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις τόσο για τις ευρωρωσικές και τις γερμανορωσικές σχέσεις, όσο και για θέματα διμερούς συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έλλειψε στο παρελθόν η απαραίτητη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και η ρωσική πλευρά να επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» προς αυτή την κατεύθυνση.

Λίγο πριν τον Αλ. Τσίπρα και στο πλαίσιο της κοινής ελληνογερμανικής πρωτοβουλίας της Αριστεράς των δύο χωρών για το ουκρανικό πρόβλημα, ο κ. Τιτόφ συναντήθηκε με τον Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Τσίπρα- Τιτόφ δόθηκε, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ευκαιρία «να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες μας με τη ρωσική πλευρά, κυρίως, όμως, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση. Και την ανάγκη, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναδειχθούν ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «τις τελευταίες μέρες, επίσης, είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης και ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα».

Εξάλλου, σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times με το παρασκήνιο από τη Σύνοδο των Καννών του 2011, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Αυτό το λέω, διότι το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας. Και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

 Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική. Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη δημοκρατία πάνω απ’ όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει. Άρα, λοιπόν, το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας».

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντάται με την ηγεσία της ρωσικής Κρατικής Δούμας και αργότερα αναχωρεί για την Αθήνα.

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.