Τσίπρας: Κυβέρνηση και ακροδεξιά

Τσίπρας: Κυβέρνηση και ακροδεξιά

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, των τριών κομμάτων που την απαρτίζουν και προσωπικά κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε χθες το βράδυ από την Καισαριανή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για απροκάλυπτο φλέρτ με την ακροδεξιά προκειμένου να ψηφοθηρήσει στο χώρο της Χρυσής Αυγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική παλαιάς κοπής βγαλμένη από τη δεκαετία του 50’ και υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική και προσωπικά η στάση του πρωθυπουργού εγκυμονεί τους κινδύνους να γυρίσει η χώρα πίσω και να αναθερμάνει διχασμούς και διαιρέσεις που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω στο παρελθόν.

«Πρόκειται για μια δεξιά παλαιάς κοπής, βγαλμένη από τη δεκαετία του ‘50, που σέρνεται πίσω από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «προφανώς αυτή η πολιτική επιλογή δεν αποτελεί μόνο ιδεοληψία κάποιων φανατικών που βρίσκονται γύρω από τον πρωθυπουργό. Αποτελεί επιλογή και του ιδίου».

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αναφορές στην πολιτική κατάσταση στη χώρα μετά τον εμφύλιο. «Έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση στην οποία κυρίαρχος εταίρος είναι η χειρότερη λαϊκίστικη δεξιά που είδαμε από τη μεταπολίτευση και μετά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι έχουμε «μια δεξιά που αναγνωρίζει τον εαυτό της στο μετεμφυλιακό κράτος, στην εποχή του χωροφύλακα και των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων».

Είναι φυσικό, σημείωσε, αυτή η δεξιά να θέλει να εξαλειφθεί κάθε ιστορική μνήμη σχετική με την Εθνική Αντίσταση. Είναι φυσικό να ονειρεύεται την επιστροφή σε ένα αυταρχικό κράτος όπου οι πολίτες χωρίζονταν σε εθνικόφρονες και μιάσματα.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Σίμο Κεδίκογλου να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό χορηγό της Χρυσής Αυγής».

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Από τα βέλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγαν ούτε οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι θέλουν να αναπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, υποστηρίζοντας με νόημα ότι «προοδευτικός χώρος που στηρίζει τη πιο συντηρητική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που φλερτάρει απροκάλυπτα με την ακροδεξιά και υιοθετεί προκειμένου να ψηφοθηρήσει στο χώρο της Χρυσής Αυγής, ακροδεξιά ρητορική, δεν μπορεί να υπάρξει».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς σήμερα από το τόπο της θυσίας του λαού μας, στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού» και υπογράμμισε ότι «εμείς δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να γυρίσουμε πίσω» ενώ κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να ανασυγκροτήσουμε την Αριστερά με εμφυλιακά συνθήματα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ιστορική αξία του σκοπευτηρίου της Καισαριανής εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του.

Ο χώρος αυτός, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν ανήκει ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά, αλλά ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού και δήλωσε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί ώστε να μην ξεπουληθεί αυτός ο συμβολικός τόπος.

Ο «δεκάλογος» του ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό

Αυστηρότερες ποινές για τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων, διοικητικά πρόστιμα για νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων, αλλά και μια σειρά θεσμικών εργαλείων για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικής βίας προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό.

Πιο αναλυτικά, τα 10 βασικά σημεία της πρότασης νόμου έχουν ως εξής:

• Ορίζεται το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

• Εισάγεται αυτοτελής επιβαρυντική περίσταση για την τέλεση των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

• Προβλέπεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά θα ασκείται αυτεπαγγέλτως, ενώ η καταδίκη θα συνεπάγεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

• Θεσπίζεται, ως παρεπόμενη ποινή, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και για πλημμελήματα στις περιπτώσεις καταδίκης δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.

• Ορίζεται η ευθύνη και προβλέπονται κυρώσεις κατά νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων.

• Προβλέπεται πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων, και, ειδικότερα, προστασία από απέλαση και κράτηση θυμάτων και μαρτύρων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, από τη στιγμή της καταγγελίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση ή την θέση στο αρχείο.

• Προβλέπεται η δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας και κατοχυρώνεται δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

• Συστήνεται Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού, που υπάγεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που, μεταξύ άλλων, εκπονεί προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εισαγγελικών, δικαστικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.

• Στο πλαίσιο της Επιτροπής, συστήνεται εθνικό δίκτυο καταγραφής και καταγγελίας εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες αρχές και δημόσιοι φορείς.

• Προβλέπονται ειδικές διαδικασίες εποπτείας και λογοδοσίας των δημοσίων υπηρεσιών.

Πυρά κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τα δικά τους νομοσχέδια

Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, η πρόταση της ΝΔ υπαναχωρεί και από την ήδη ισχύουσα, και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, νομοθεσία. Πρόκειται για εντελώς προσχηματική πρόταση. Εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους. Αναφέρεται μόνο σε βία κατά προσώπου και όχι κατά ομάδας προσώπων. Δεν προβλέπει κανένα πλαίσιο προστασίας για τα θύματα.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη (νυν πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), την προοπτική υπερψήφισης του οποίου από την παρούσα Βουλή ενταφίασε η ΝΔ, κινείται στο πνεύμα του ν. 927/1979.

Ο νόμος αυτός, όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέστη ανενεργός λόγω του ασαφούς πεδίου εφαρμογής του. Εν προκειμένω, η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν εστιάζει στο δράστη των πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά στον υποκινητή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ιεραρχεί την καταδίκη του ρατσιστικού λόγου (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, δημόσιος εγκωμιασμός και άρνηση εγκλημάτων) υψηλότερα σε σχέση με τη ρατσιστική πράξη.

Έτσι, α) η πρόταση προσκρούει στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες έκφρασης και λόγου, β) ηρωοποιεί ως διωκόμενους τους κήρυκες του ρατσισμού και κυρίως γ) αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα σήμερα, δηλαδή την εξάπλωση της οργανωμένης ρατσιστικής βίας. Αδύναμο και αναποτελεσματικό, τέλος, είναι και το πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων που προβλέπει.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ