Τσίπρας: Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη

Τσίπρας: Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη

 

«Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στο ευρωπαϊκό σκηνικό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να εξηγήσει τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να παραφράσει τον Νίκο Πουλαντζά, ο οποίος έλεγε ότι ο σοσιαλισμός «ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρχει».

«Ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δημοκρατική, ή δεν θα υπάρχει», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι συμφωνεί πλήρως με τον όρο «εποικοδομητικοί ευρωσκεπτικιστές», τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλι, από τους εμπνευστές του ιταλικού «ψηφοδελτίο Τσίπρα».

Ο Τσίπρας σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ότι μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται και συνδέεται με τον ευρωκομουνισμό του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ: «Ζούμε σε άλλες εποχές, αλλά από εκείνη την περίοδο κρατώ ότι η Ευρώπη παραμένει πεδίο πολιτικής και ταξικής πάλης».

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου -του ανταποκριτή της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ- ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι εάν το πρόβλημα ήταν το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ανάπτυξη και ενίσχυση του ΑΕΠ της.

«Η μόνη έγνοια της ηγεσίας της Ευρώπης ήταν να ενισχυθούν οι τράπεζες, αφού από τα μέχρι τώρα προγράμματα διάσωσης μόνο το 1,5% κατέληξε στην πραγματική οικονομία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η λύση βρίσκεται στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στο σχέδιο ανάπτυξης του νότου με ένα ευρωπαϊκό New Deal.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ